Guvernul Meloni a aprobat decretul Flussi care stabilește numărul de străini din afara UE care pot avea un permis de ședere pentru muncă în Italia pe parcursul anului 2023. Astfel, 82.ooo de imigranți vor putea intra în țară anul acesta, chiar dacă angajatorilor le revine obligația de a se asigura că nu există deja persoane disponibile care pot lucra.
Într-un interviu pentru Fanpage.it, Chiara Tronchin, cercetător la Fundația Leone Moressa, a vorbit despre imigrația legală în statul italian.
„Au fost ani în care decretele Flussi au fost extrem de scăzute, în jur de 30 de mii. Anul trecut și anul acesta, după pandemie, cifrele au crescut din nou. Din 2014, fluxurile au scăzut la aproximativ 30.000, în timp ce în 2006 și 2007 au fost permise aproximativ 150.000 de intrări. A fost un salt destul de mare.
Primele cifre pentru 2022 arată o creștere a ocupării forței de muncă din afara UE, așa că ar trebui să mergem în direcția bună. În orice caz, este un lucru bun că fluxurile regulate sunt în creștere. Chiar și numai din punct de vedere fiscal, este întotdeauna bine pentru un stat să le favorizeze, deoarece munca regulată aduce mai multe venituri”, explică Tronchin.
Potrivit acesteia, creșterea numărului de imigranți din ultimii ani se datorează lipsei de forță de muncă.
Citește și: O companie de stat face angajări! Cum poți obține salarii de zeci de mii de lei
„Avem nevoie de oameni care muncesc. Mai presus de toate, cred, avem nevoie de străini legali. Imigrația în Italia nu a fost niciodată foarte bine gestionată: dovada este numărul de străini în situație neregulamentară din țară.Prezența imigranților în situație neregulamentară este o problemă pentru un stat, deoarece este legată de munca ilegală – deoarece un străin în situație neregulamentară nu poate lucra pe piața formală a muncii – și, prin urmare, statul nu are oricum venituri fiscale. Și apoi există o corelație între șederea neregulamentară și infracționalitate.În Italia, atunci când numărul de persoane în situație neregulamentară este prea mare, se procedează la regularizare, la o „amnistie”. În realitate, aceste cifre nu ar trebui să fie acolo, avem nevoie de un sistem de gestionare a fluxurilor de migrație, astfel încât să nu avem persoane în situație neregulamentară pe teritoriu.Citește și: Val de angajări la Boeing. Compania aeronautică vrea să primească 10.000 de persoane în 2023Trebuie să gestionăm imigrația care există deja, astfel încât să nu devină neregulamentară. Principalul motiv pentru care un imigrant vine în Italia este acela de a-și găsi un loc de muncă, de a-și îmbunătăți condițiile economice, astfel că decretul Flussi ar putea interveni în acest sens, dacă fenomenul ar fi mai bine gestionat.Dacă este dificil să intri în Italia în mod legal pentru a munci, s-ar putea crede că acesta este și motivul pentru care există atât de mulți imigranți ilegali. Anii 2021 și 2022 vor fi interesanți de studiat la nivel statistic, pentru a vedea dacă, după majorările decretelor Flussi, persoanele care au intrat își vor găsi un loc de muncă, sau cel puțin își vor regulariza munca pe care o au deja”,
a adăugat cercetătoarea.