- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Criză pe piața muncii. Zeci de mii de oameni vor rămâne fără loc de muncă

05 Sep, 17:49 • Preda Silvia
Economiștii sunt în alertă. Este criză financiară nemaiîntâlnită în Germania.
Criză pe piața muncii. Zeci de mii de oameni vor rămâne fără loc de muncă

Criză pe piața muncii. Se închid fabrici vechi de zeci de ani în Germania și sunt din ce în ce mai multe concedieri. Salariile nemților nu au mai crescut de luni de zile sau chiar au fost tăiate, scrie Bugetul.

Rata şomajului din Germania a crescut la 6%. Specialiştii în economie spun că starea pieţei forţei de muncă din Germania este mai gravă decât arată cifrele oficiale.

Giganţii industriali abia fac faţă preţurilor ridicate la energie, au prea puține exporturi iar schimbările tehnologice îi costă mult. Anul trecut, ocuparea forţei de muncă în sectorul auto a scăzut cu 6,5%, ajungând la 780.000 de lucrători.

Citește și: Germania este țara ideală pentru omul de rând. Ce spune o româncă stabilită acolo. ”Nu ai cum”

Criza financiară prin care trece Germania
Criza financiară prin care trece Germania

Piaţa forţei de muncă a ţării suferă de o moarte prin o mie de tăieturi. Politicienii şi publicul larg nu au înţeles încă”, a declarat Carsten Brzeski, economist şef la banca olandeză ING.

Germania se confruntă cu o mare criză pe piaţa muncii

Volkswagen intenţionează să renunţe la o parte din angajaţi şi se ia în considerare închiderea unor fabrici de pe teritoriul Germaniei, lucru care nu s-a mai întâmplat în istoria firmei.

Şi companii precum SAP, Miele, Bayer, Thyssenkrupp şi BASF au anunţat peste 60.000 de reduceri de personal în acest an.

Unele companii blue-chips au început să pună sub semnul întrebării întreprinderi din Germania care au fost mult timp de mare succes”, a declarat Fitzenberger, directorul Institutului pentru cercetarea ocupării forţei de muncă, IAB.

Vezi și: Germania introduce o nouă taxă pentru centralele de apartament. Costurile pe care proprietarii le vor suporta