- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Cum pot fi evitate jumătate din decesele cauzate de cancer. Ce relevă rezultatele unui studiu efectuat în SUA

12 Jul, 14:29 • Cornel Ghimeșan
Jumătate din decesele cauzate de cancer ar putea fi evitate, arată studiul realizat de Societatea Americană de Cancer, care evidențiază impactul semnificativ al stilului de viață asupra riscului de cancer și posibilitățile ample de prevenire a acestuia prin modificări ale obiceiurilor cotidiene. Iată principalele concluzii și aspecte relevante!
Cum pot fi evitate jumătate din decesele cauzate de cancer. Ce relevă rezultatele unui studiu efectuat în SUA

Cum pot fi evitate jumătate din decesele cauzate de cancer.  Aproape jumătate din decesele cauzate de cancer la adulții din SUA ar putea fi prevenite prin adoptarea unui stil de viață sănătos. Aceasta înseamnă că modificările în comportamentul zilnic pot reduce semnificativ incidența și mortalitatea asociată cu această boală. Studiul a identificat 18 factori de risc care pot fi controlați, cum ar fi fumatul, excesul ponderal, consumul de alcool, lipsa activității fizice, alimentația nesănătoasă și infecțiile precum HPV.

Cum pot fi evitate jumătate din decesele cauzate de cancer

Acești factori sunt responsabili pentru aproximativ 40% din cazurile noi de cancer și aproape 50% din decesele cauzate de cancer. „Acestea sunt lucruri pe care oamenii le pot schimba practic în modul în care trăiesc în fiecare zi pentru a-și reduce riscul de cancer”, a declarat Arif Kamal, reprezentant al Societății Americane de Cancer, citat de Antena 3.

Fumatul este cel mai periculos obicei, contribuind la aproape 20% din cazurile de cancer și 30% din decese. Este urmat de excesul de greutate corporală, care este un factor important în dezvoltarea cancerului de endometru, vezică biliară, esofag, ficat și rinichi.

Citeşte şi: Unde „își fac veacul” cei mai bogați oameni din lume! Topul avuției în funcție de țări

Studiul a subliniat că expunerea la radiațiile ultraviolete contribuie la peste 90% din cazurile de melanom, iar infecția cu HPV este factorul predominant în cancerul de col uterin, fiind prevenit prin vaccinare. De asemenea, unele medicamente, cum ar fi Ozempic și Wegovy, utilizate pentru pierderea în greutate și diabet, au demonstrat capacitatea de a reduce riscul anumitor tipuri de cancer.

Citeşte şi: Vacanțe 2024. Cât costă un sejur de 7 zile în unele din cele mai populare destinații din Spania

Modificarea obiceiurilor cotidiene, cum ar fi renunțarea la fumat, menținerea unei greutăți sănătoase, adoptarea unei diete echilibrate și vaccinarea împotriva HPV, poate reduce semnificativ riscul de cancer. Indiferent de vârstă, ajustarea stilului de viață poate avea un impact profund asupra sănătății și reducerea riscului de cancer. În plus, informarea corectă și accesul la servicii de prevenție, cum ar fi vaccinarea și screening-ul medical, sunt esențiale în gestionarea riscului de cancer. În concluzie, adoptarea unui stil de viață sănătos este un pas esențial în lupta împotriva cancerului și poate avea beneficii semnificative asupra sănătății pe termen lung.

„Schimbarea comportamentelor de sănătate mai târziu în viață poate face o diferență profundă”, a spus Marcus Plescia, medic-șef al asociației oficialilor de stat și teritoriali pentru sănătate.

Cancerul, cunoscut sub denumirea științifică de tumoare malignă sau neoplasm malign, este un grup de boli ce implică dezvoltarea anormală a celulelor cu potențial de a invada sau a se răspândi în alte părți ale corpului. Nu toate tumorile sunt canceroase; tumorile benigne nu se răspândesc la alte organe. Posibile semne și simptome includ, printre altele: un nodul nou apărut, sângerări anormale, tuse prelungită, pierdere în greutate fără explicație și modificări ale scaunelor. În timp ce aceste simptome pot indica existența cancerului, acestea pot apărea și din cauza altor probleme. Există peste 100 de tipuri diferite de cancer care afectează corpul uman.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult