Veniturile pensionarilor sunt un indicator semnificativ al nivelului de trai dintr-o țară, mai ales dacă luăm în calcul faptul că vorbim despre o categorie care adesea nu poate să revină în câmpul muncii. În acest context, mulți compară pensiile din România cu cele din Germania, dar și modul în care acestea sunt impozitate de către stat, notează Newsweek.
În ceea ce privește impozitarea pensiilor, Germania și România prezintă diferențe notabile, influențate de politicile fiscale și nivelurile de trai distincte ale celor două țări. O comparație între impozitele pe pensii din aceste două state europene în 2024 scoate la iveală aspecte relevante pentru pensionari.
În Germania, pensionarii care primesc o pensie sub 960 de euro (aproximativ 5.000 de lei) nu sunt impozitați. Această excepție îi protejează pe cei cu venituri mici, asigurându-le un trai decent fără povara impozitelor. În cazul în care pensia depășește această sumă, partea impozabilă variază în funcție de anul în care persoana s-a pensionat.
De exemplu, pentru cei care ies la pensie în 2024, 84% din pensii sunt impozabile. Acest procent impozabil a crescut treptat, fiind de 81% pentru pensionarii din 2021 și urmând să ajungă la 88% în 2025.
Te-ar putea interesa și: Anunț de utim moment de la Casa de Pensii! Numărul pensionarilor speciali, creștere spectaculoasă în iunie 2024
Sursa citată dă exemplul unei persoane care se pensionează în 2024 și are o pensie anuală brută de 20.000 de euro. Datorită scutirii de 16%, Mihai beneficiază de o deducere de 3.200 de euro, restul de 16.800 de euro fiind supus impozitării.
În România, politica fiscală legată de pensii este diferită, dar similară în conceptul de protejare a veniturilor mici. Pensiile sub 2.000 de lei sunt scutite de impozit. În schimb, orice sumă care depășește acest prag este impozitată cu 10%. De exemplu, dacă un pensionar primește o pensie de 3.000 de lei, doar 1.000 de lei vor fi impozitați, rezultând într-o taxă de 100 de lei.
Aceste diferențe reflectă abordările distincte ale celor două țări în ceea ce privește sprijinirea pensionarilor. În Germania, există o structură progresivă care ajustează procentul impozabil în funcție de anul pensionării și suma totală a pensiei, în timp ce România adoptă un prag fix de scutire, urmat de o taxă liniară de 10% pentru veniturile care depășesc acest prag.
Citește și: Când intră pensiile pe iulie 2024? Casa de Pensii face anunțul momentului pentru pensionarii români