Odinioară considerate teorii ale conspirației, buncărele au devenit mult mai comune, în special în rândul persoanelor bogate care caută să creeze sanctuare subterane cu toate ofertele de lux ale unei reședințe tradiționale deasupra solului. Pentru mulți oameni cu venituri de top, compania elvețiană Oppidum, un furnizor de reședințe subterane fortificate, este primul lor apel, scrie Forbes.
Oppidum construiește reședințe fortificate ale clienților în adâncul pământului și integrează echipamente de protecție de calitate militară, sisteme de mediu, depozitare securizată, surse de alimentare cu energie și apă și întărire structurală pentru o protecție supremă. În plus, valoarea cu care vine compania constă în facilitățile glam, asemănătoare stațiunii, cum ar fi spa-uri, grădini interioare cu cer fals, galerii de artă, crame, garaje, cinematografe, săli de întâlnire securizate, săli de sport și multe altele.
De exemplu, centrul de fitness are o piscină care poate fi umplută cu apă sărată sau apă dulce la temperatura perfectă, iar în apropiere există aparate de exerciții cu specificații înalte. Galeriile de artă sunt construite la aceleași standarde ca și bolțile băncilor și au sisteme de protecție împotriva incendiilor, ventilație, control al temperaturii și umidității și iluminat special.
Compania elvețiană efectuează, de asemenea, mai multe sondaje înainte de a construi un proiect pentru a evalua condițiile geologice și hidrologice care vor afecta siguranța și securitatea. Fiecare buncăr este proiectat pentru protecție împotriva exploziei și oferă filtrare a aerului, protecție etanșă la gaz, energie și rezervă prin două generatoare diesel și un sistem de baterii, trei ieșiri de urgență și camere de decontaminare.
Reședințele subterane cele mai ieftine se vînd la un preț de 10 milioane de dolari, iar anumite modele, cum ar fi modelul L’Heritage, se situează în jurul a 100 de milioane de dolari. Cu toate acestea, prețul final depinde de locație, dimensiune și potrivire interioară, iar costurile contribuie la forța de muncă, materialele, condițiile solului și legile locale.
Natura reședințelor este complet personalizată, deoarece clienții au opțiunea de a adăuga practic orice facilități pe care le pot și doresc.
Există modele pre-proiectate, cum ar fi L’Heritage menționat mai sus de arhitectul francez Marc Prigent, o casă subterană clasică în stil francez, care are tavane înalte de 16 picioare, podele din lemn cu granulație fină, candelabre realizate manual și o grădină interioară. Sprijinit de straturi groase de beton armat, Prigent a fost sigur că va proiecta reședința cu securitate, integritate inginerească și tehnologie de ultimă oră în prim plan. Arhitectul a finalizat proiecte cu hotelurile Four Seasons și Ritz-Carlton în trecut și a dorit să-și aducă expertiza în această ofertă de produse unică.
Alte modele includ Linear și noul Futurist, care costă în jur de 40 de milioane de dolari. Chiar și generatoarele diesel, sistemele de filtrare a aerului și coridoarele tehnice sunt plăcute din punct de vedere estetic și sunt transformate în obiecte de lux, oferind în același timp cea mai avansată tehnologie disponibilă.
Citește și: Turismul românesc ia avânt: Sosirile în unitățile de cazare au crescut cu 18,6% în primele 10 luni