Cu ajutorul sateliților, experții de la Agenția Spațială americană NASA au observat cu atenție gaura din stratul de ozon, care în prezent este cât Antarctica. Specialiștii au comunicat că aceasta este într-o continuă schimbare și că există și vești bune. Conform acestora, aceasta s-ar fi micșorat în 2022 față de anul trecut, datorită interzicerii substanțelor chimice din aerosoli, eliberați în atmosfera terestră de către oameni.
Măsurătorile specialiștilor arată că gaura de ozon a atins o suprafață medie de 23 milioane de kilometri pătrați între 7 septembrie și 13 octombrie 2022, fiind mai mica față de nivelul de 24,8 milioane de kilometri pătrați din 2021 și în general continuând trendul din ultima vreme, potrivit NASA.
„De-a lungul timpului, se înregistrează progrese constante, iar gaura devine mai mică. Vedem o oarecare fluctuație pe măsură ce schimbările meteorologice și alți factori fac ca cifrele să se miște ușor de la o zi la alta și de la o săptămână la alta. Dar, în general, vedem o scădere în ultimele două decenii. Eliminarea substanțelor care epuizează stratul de ozon prin Protocolul de la Montreal micșorează gaura.”, a spus Paul Newman, coordonatorul științific de la Centrul de Zbor Spațial Goddard al NASA din Greenbelt, Maryland, Statele Unite.
Gaura imensă din stratul de ozon al Pământului din 2021 a fost a treia cea mai mare din ultimii 40 de ani, ea fiind responsabilă pentru condițiile atmosferice de la sol, de pe toate continentele.
Stratul de ozon – porțiunea din stratosferă care protejează planeta noastră de razele ultraviolete ale Soarelui – se subțiază pentru a forma o „gaură de ozon” deasupra Polului Sud în fiecare septembrie.
Diminuarea găurii din stratul de ozon din stratosfera Pământului se datorează Protocolului de la Montreal, un tratat adoptat în urmă cu 35 de ani, care interzice eliberarea de substanțe chimice nocive în atmosferă care epuizează stratul de ozon.
Protocolul de la Montreal din anul 1987 este un tratat internațional care normează modul în care poate fi protejat stratul de ozon stratosferic, respectiv prin eliminarea treptată a producției și consumului de substanțe din activitatea umană, ce distruge păturile de ozon. Una dintre principalele soluții este interzicerea substanțelor chimice, care includ clorofluorocarburile folosite cândva pe scară largă în frigidere și cutii de spray.
Aceasă măsură a ajutat la reducerea efectului lor de seră și, prin protejarea stratului de ozon, a protejat plantele de creșterile dăunătoare ale radiațiilor ultraviolete, conform Daily Mail.