Curtea de Arbitraj Comercial Internațional de la Washington (ICSID) a publicat motivarea sa în cazul Roșia Montană, în urma căreia a dat câștig de cauză României în procesul intentat de Gabriel Resources. Conform instituției, nu s-a descoperit acțiuni coordonate ale autorităților române pentru a obține controlul asupra investiției, iar statul român nu a abuzat de puterea sa în dauna investitorilor, arată Economedia.
„Nu există nicio dovadă că întregul proces care a dus la respingerea proiectului de lege a fost afectat de un abuz de putere sau de o conspirație pentru a submina investițiile reclamanților”, arată motivația din cazul Roșia Montană.
Tribunalul recunoaște că Gabriel Resources a făcut investiții semnificative în proiectul Roșia Montană, dar care, din păcate, nu s-au concretizat. Cu toate acestea, instanța nu consideră că statul român a acționat în mod arbitrar sau discriminatoriu.
Mai exact, Curtea de Arbitraj arată că România nu a refuzat canadienilor șansa de a avea un proces echitabil, nu a contrazis declarațiile specifice sau așteptările legitime ale acestora, nu a abuzat de puterile sale, nu i-a tratat pe aceștia sau investițiile lor diferit față de alți investitori în circumstanțe similare, nu a onorat promisiunile făcute cu privire la investițiile reclamanților sau nu i-a privat pe reclamanți de utilizarea rezonabilă a investițiilor și a beneficiilor aferente.
Te-ar putea interesa și: ANAF a pus sechestru pe acțiunile Gabriel Resources la Roșia Montană! Canadienii mai au 1,5 milioane de dolari în conturi
„Cu toate acestea, este important de reamintit faptul că nu s-au materializat nici pentru Guvern, în calitate de partener în asociere în participație al Reclamanților în cadrul Proiectului. Acesta nu este un caz în care un stat a abuzat de puterile sale suverane pentru a profita de eforturile și capitalul investitorilor privați în detrimentul acestor investitori.
Nu este nici un caz în care un stat a intervenit pentru a transfera un proiect profitabil de la un investitor privat la unul mai favorizat. Acesta este un caz în care provocările de mediu, sociale, culturale și economice cu care se confruntă un proiect minier masiv s-au dovedit până acum a fi insurmontabile în circumstanțe în care vina nu poate fi atribuită în mod corect unei singure părți sau unei singure cauze”, arată instanța
Statul român nu a adus prejudicii companiei Gabriel Resources și nici nu a politizat cazul. Legea specială propusă pentru realizarea proiectului de exploatare a aurului de la Roșia Montană, respinsă în Parlament în 2013 și 2014, este recunoscută de către ICSID drept un act politic. Totuși, tribunalul consideră că statul român nu a acționat coordonat împotriva investiției, așa cum a susținut compania atunci când a inițiat procesul împotriva României în 2015.
De asemenea, arbitrii de la Washington au constatat că includerea Roșiei Montane în patrimoniul mondial UNESCO nu a dus la blocarea proiectului. Gabriel Resources susținea că această măsură ar fi anulat definitiv șansele de a realiza investiția.