- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

De ce tinerii din Europa sunt mai săraci decât generațiile anterioare. „Capcanele” în care cad din cauza salariului minim

29 May, 12:42 • Adrian Popovici
Datele arată că tinerii din Europa sunt mai săraci decât generațiile anterioare. Problemele acestora au legătură cu modul în care este aplicat salariul minim.
De ce tinerii din Europa sunt mai săraci decât generațiile anterioare. „Capcanele” în care cad din cauza salariului minim

În ciuda progreselor tehnologice și a creșterilor pe care le-au înregistrat indicatorii macroeconomic, tinerii din Europa se confruntă cu o situație economică fără precedent, ajungând să fie considerați cei mai săraci din toate timpurile.  Această realitate dureroasă este dublată de „capcanele” care vin cu salariul minim pe economie, cu care se confruntă în special persoanele sub 30 de ani, arată Euronews.

O analiză recentă recentă arată că schemele de salarizare minimă din Europa nu oferă o protecție adecvată pentru tinerii lucrători. În multe țări europene, aceștia întâmpină dificultăți majore în a accesa chiar și salariul minim pe economie, alimentând problema sărăciei și a inegalităților economice în rândul noilor generații de pe piața muncii.

Printre principalele capcane care însoțesc accesul la salariul minim se numără contractele de muncă temporare sau part-time, care nu asigură un venit stabil. Această instabilitate financiară îi expune pe tineri la fluctuațiile economice și îi limitează în planificarea pentru viitor. De asemenea, în multe țări, tinerii sub 25 de ani sunt plătiți cu salarii minime mai mici decât adulții, sub pretextul lipsei de experiență, ceea ce agravează situația lor financiară pe termen lung.

„Capcanele” în care cad tinerii din cauza salariului minim
„Capcanele” în care cad tinerii din cauza salariului minim

Te-ar putea interesa și: Armata obligatorie pentru o categorie de tineri! La 18 ani pleacă să efectueze stagiul militar

Cu ce probleme se confruntă tinerii din Europa?

Impactul acestor probleme economice asupra vieții tinerilor este profund. Ei se confruntă cu dificultăți atunci când vor să părăsească casele în care au crescut, dar și cu un acces limitat în ceea ce privește educația și serviciile de sănătate din cauza costurilor ridicate și a veniturilor insuficiente. Aceste provocări îi determină pe mulți să amâne formarea unei familii sau să facă față unui stres cronic, afectându-le sănătatea mentală și fizică.

Pentru a îmbunătăți situația tinerilor, raportul propune mai multe acțiuni menite să asigure accesul egal la salariul minim și să îmbunătățească condițiile de muncă. Acestea includ:

  • Egalizarea salariilor minime. Eliminarea discrepanțelor dintre salariile minime ale tinerilor și ale adulților pentru a garanta un venit adecvat pentru toți angajații.
  • Susținerea contractelor de muncă stabile. Încurajarea angajatorilor să ofere contracte de muncă permanente și cu normă întreagă tinerilor.
  • Creșterea accesului la educație și formare profesională. Investiții în programe educaționale și de pregătire profesională care să îi pregătească pe tineri pentru piața muncii și să le ofere abilitățile necesare pentru a accede la locuri de muncă bine plătite.
  • Implementarea politicilor de sprijin pentru tineri. Adoptarea unor politici specifice menite să ajute tinerii, inclusiv prin acordarea de subvenții pentru locuințe și facilitarea accesului la serviciile de sănătate.

Implementarea unor politici de sprijin specifice pentru tineri, cum ar fi subvențiile pentru locuințe și accesul facilitat la servicii de sănătate, este, de asemenea, recomandată pentru a ajuta la reducerea inegalităților economice și la îmbunătățirea perspectivei de viitor a tinerilor europeni.

Citește și: Meseria din ce în ce mai căutată de angajatori! Poate fi practicată oriunde, dar tinerii se feresc de ea