Pensionarul de 76 de ani, originar din localitatea italiană Conegliano din provincia Treviso, a avut de plătit peste 1.600 de euro la factura pentru electricitate.
Practic, bărbatul era nevoit să plătească de zece ori mai mult decât achita în mod normal.
”Ne-a venit o factură exorbitantă pentru energia electrică folosită în gospodărie!”, a spus, șocat, pensionarul, citat de stiridiaspora.
Apartamentul în care locuia nu suferise nicio schimbare majoră care să justifice exorbitanta creștere a facturii de curent electric. Mai mult, locuința cu pricina era ocupată constant de doar una sau două persoane, cu păstrarea obiceiurilor de consum de dinaintea facturii.
Italianul și-a amintit apoi că în urmă cu un an a înlocuit contorul de electricitate. Compania furnizoare de energie electrică l-a informat pe pensionar că ”în timpul intervenției pentru înlocuirea contorului instalat la locuință, citirea dispozitivului vechi fie nu a fost realizată, fie nu a corespuns cu datele înregistrate în sistem”.
”Așa cum este prevăzut în aceste cazuri, pentru perioada dintre ultima citire validă și data înlocuirii contorului, consumul a fost estimat pe baza obiceiurilor de consum anterioare”, i-a mai comunicat furnizorul de electricitate.
Pensionarul a replicat susținând că respectiva estimare n-ar avea nicio legătură cu consumul său real și, prin urmare, nu justifică factura uriașă pe care o avea de plătit.
Recalcularea consumului la nivelul regăsit în factură este, astfel, greu de explicat. Singura explicație este aceea că noul contor ar fi înregistrat un consum de zece ori mai mare decât cel real.
În cele din urmă, respectivul pensionar a decis să nu plătească factura de peste 1.600 de euro. ”Am decis să blochez plata imediat. Dacă vor încerca să recupereze suma, problema va ajunge în mâinile avocaților”, spune el.
La scurt timp, bărbatul și-a reziliat contractul cu furnizorul de energie și să se mute la alt operator.
Astfel de cazuri de facturi umflate din cauza erorilor de citire a contoarelor sau a estimărilor incorecte se întâmplă des în Italia. Numeroși consumatori au semnalat astfel de situații. De regulă, erorile de acest fel pot fi contestate, iar companiile sunt obligate să reanalizeze consumul clienților.