După invazia rușilor în Ucraina, Musk și guvernul Statelor Unite au pus la dispoziția Kievului mii de sisteme Starlink ceea ce le-a permis forțelor ucrainene să comunice pe câmpul de luptă din sudul și estul țării care deveniseră „zone moarte”, informează Business Insider
Cerințele reduse de energie ale receptoarelor de satelit ale serviciului au permis conectarea acestuia la drone de recunoaștere, a relatat Yahoo News, oferind informații valoroase în timp real despre mișcările rușilor și posibilitatea de a le ținti.
În ultima vreme, însă, au apărut o serie de probleme. Săptămâna trecută, Financial Times a relatat că serviciul a suferit întreruperi „catastrofale” pe linia frontului, ceea ce a dus la speculații că a fost oprit în zonele controlate de Rusia – probabil pentru a împiedica Kremlinul să exploateze el însuși rețeaua.
Te-ar putea interesa și: Cât l-a costat pe Putin să bombardeze Ucraina în atacul din 10 octombrie. 84 de rachete de croazieră și 24 de drone au fost evaluate financiar de Forbes
Pe Twitter, Musk a declarat că nu poate comenta condițiile de pe câmpul de luptă, spunând că astfel de informații sunt „strict secrete”. Însă, în cadrul unui interviu cu analistul politic Ian Bremmer de la Eurasia Group la sfârșitul lunii septembrie, Elon Musk a părut să confirme că serviciul de satelit a fost dezactivat în mod intenționat.
Musk a spus atunci că a fost rugat de ministrul ucrainean al apărării să activeze Starlink în Crimeea, care a fost invadată și anexată ilegal de Rusia în 2014. Potrivit lui Bremmer, Musk „a refuzat, dat fiind potențialul pentru o intensificare” a luptelor.
Într-o scrisoare trimisă abonaţilor companiei de consultanţă Eurasia Group, directorul Ian Bremmer a afirmat că Elon Musk i-a spus că preşedintele rus este „pregătit să negocieze” dacă Peninsula Crimeea rămâne în mâinile Rusiei. În acea conversație, Putin ar fi amenințat că va folosi arme nucleare dacă Ucraina va încerca să recucerească peninsula Crimeea, care servește drept bază pentru forțele navale rusești din Marea Neagră.
Putin ar fi insistat, de asemenea, că Ucraina va trebui să accepte neutralitatea permanentă şi să recunoască anexarea regiunilor Lugansk, Doneţk, Herson şi Zaporojie de către Rusia.
În urma presupusei conversaţii cu Putin, Musk a postat un sondaj pe Twitter cu sugestiile sale pentru a pune capăt războiului din Ucraina.
Astfel, miliardarul a menţionat că pentru a ajunge la pace, Rusiei ar trebui să i se permită să păstreze Peninsula Crimeea, pe care a ocupat-o în 2014.
El a propus, de asemenea, organizarea unor voturi în părţile Ucrainei ocupate de Rusia pe care Kremlinul spune că le anexează.
Forțele rusești pierd teren în sudul Ucrainei și au pierdut suprafețe uriașe în estul Ucrainei, pe măsură ce se îndreaptă spre regiunile pe care Rusia a declarat că le-a anexat, ceea ce a stârnit îngrijorarea experților în controlul armamentului cu privire la posibilitatea ca Putin și consilierii săi de top să aibă în vedere un atac cu o bombă nucleară din vastul lor arsenal, în încercarea de a-și opri pierderile.