- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Deficit uriaș de personal în sectorul asistenței medicale, în Austria. Statul austriac oferă 2.500 de euro finanţare celor interesați să lucreze în acest domeniu

25 Jun, 22:56 • Stefan Simion
Austria riscă să se confrunte cu un deficit uriaș de personal în sectorul asistenței medicale, acesta putând ajunge, potrivit estimărilor, la aproximativ 51.000 de îngrijitori până în 2030. Pentru a preveni acest deficit alarmant, autoritățile de la Viena au în plan o serie de schimbări în sistemul de finanțare.
Deficit uriaș de personal în sectorul asistenței medicale, în Austria. Statul austriac oferă 2.500 de euro finanţare celor interesați să lucreze în acest domeniu

Deficit uriaș de personal în sectorul asistenței medicale, în Austria. Guvernul austriac a introdus deja câteva măsuri pentru a preîntâmpina această criză iminentă. Printre acestea se numără creșterea finanțării pentru recunoașterea profesională, care acoperă costuri de până la 2.500 de euro pentru recunoașterea calificărilor obținute în străinătate. Aceasta include cheltuieli cu documentele, traduceri și taxe pentru examenele de limbă.

Deficit uriaș de personal în sectorul asistenței medicale, în Austria

Ministrul Integrării, Susanne Raab, a subliniat că Departamentul pentru Integrare investește de ani de zile în cursuri de germană și cursuri online de specialitate pentru sectorul îngrijirii, precum și în finanțarea unor proiecte precum „Migrants care”.

Aceste măsuri sunt esențiale pentru a atrage persoane cu un trecut de imigrant în profesiile din domeniul îngrijirii și pentru a asigura calitatea ridicată a serviciilor de îngrijire în Austria, conform publicației Heute, citată de ziarulromanesc.at.

În locul migrației ilegale de azilanți în sistemul social, avem nevoie de imigranți calificați. De aceea, Departamentul pentru Integrare investește de ani de zile în cursuri de germană și în cursuri online de limbi străine de specialitate pentru sectorul îngrijirii, precum și în finanțarea a numeroase proiecte, cum ar fi „Migrants care”, pentru a atrage persoane cu un trecut de imigrant în profesiile din domeniul îngrijirii„, a declarat ministrul Integrării Susanne Raab.

Citeste si Cât câștigă culegătorii de roșii din Germania sau Austria în 2024. Jobul vine la pachet cu salarii uriașe și o listă lungă de beneficii

Consiliere și sprijin pentru recunoașterea profesională

Fondul austriac de integrare (ÖIF) joacă un rol crucial în sprijinirea integrării lucrătorilor calificați. Organizația oferă consiliere și sprijin pentru recunoașterea profesională, ajutând, astfel, imigranții să își găsească rapid locuri de muncă în Austria.

Printre inițiativele promovate se numără platforme de carieră pentru profesiile de asistent medical și un nou program de finanțare pentru rambursarea taxelor de școlarizare pentru persoanele aflate în proces de echivalare a studiilor.

De asemenea, există și cursuri speciale de limba germană pentru personalul medical străin. Aceste măsuri sunt esențiale pentru a răspunde cererii crescânde de forță de muncă calificată în sectorul asistenței medicale și pentru a asigura standarde înalte de îngrijire în Austria.

Citeste si Țările nordice, atractive pentru românii care își caută de muncă în străinătate. Ce trebuie să faci pentru un salariu de 5.300 de euro pe lună

Există, de asemenea, platforme de carieră la nivel național pentru profesiile de asistent medical, un nou program de finanțare pentru rambursarea taxelor de școlarizare pentru persoanele aflate în procesul de echivalare a studiilor pentru profesiile din domeniul sănătății și al asistenței medicale și cursuri speciale de limba germană pentru personalul medical străin”, spune Sonja Ziganek, șefa programelor de integrare din cadrul ÖIF.

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult