În 2016, UE și Ucraina au semnat un acord cuprinzător privind zona de liber schimb care a suspendat taxele și tarifele pentru aproximativ jumătate din produsele agricole ale Ucrainei.
Din cauza conflictului militar izbucnit în Ucraina exportul către UE de alte produse a fost înlesnit în luna mai a anului trecut pentru un an, în cadrul „rutelor de solidaritate”. Măsurile au fost luate de Europa pentru a stimula economia ţării atacate de Rusia şi pentru a integra treptat Ucraina în piaţa internă a Uniunii Europene.
Totodată, aceste măsuri au condus în ultimul an, la o creștere semnificativă a importul de alimente, de la câteva mii la câteva milioane de tone.
Datele Consiliului European arată că în noiembrie 2021, 6 mii de tone de porumb ucrainean au fost importate în Polonia, un an mai târziu au fost importate 1,64 milioane de tone.
Potrivit aceluiași document, fermierii polonezi se confruntă cu un embargo asupra livrărilor către Belarus și cu un acces limitat la piața egipteană, iar mărfurile din acea țară nu ajung în țările vest-europene care au nevoie de mărfuri ucrainene.
„Acum există tot mai multe semne că, dacă creșterea (producției din Ucraina) nu va fi restricţionată, asta ar putea crea dificultăți serioase producătorilor din UE în sectorul agricol”, transmite Consiliului European.
Citește și Pas important în lupta pentru aderarea la Schengen! Președintele Iohannis pleacă în Bulgaria