Conform informațiilor furnizate de Ministerul Finanțelor și prezentate într-un răspuns oficial al Guvernului, valoarea totală actualizată a despăgubirilor solicitate în cadrul dosarului arbitraj internațional inițiat de Gabriel Resources Ltd. împotriva României, în legătură cu proiectul minier aurifer de la Roșia Montană, este estimată la aproximativ 6,7 miliarde de dolari, conform Agerpres.
Dosarul legat de Roșia Montană a fost înregistrat la Curtea de Arbitraj Internațional al Centrului Internațional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiții (ICSID) cu numărul ARB/15/31 în iulie 2015. Ulterior, în septembrie 2023, tribunalul care a examinat cazul a decis închiderea procedurii conform Regulii de arbitraj ICSID 38 (1). Potrivit informațiilor furnizate de către Guvern, hotărârea motivată a tribunalului ICSID nu a fost comunicată Ministerului Finanțelor până la data de 20 februarie, iar „momentul exact al comunicării” nu este cunoscut.
Guvernul a subliniat că posibilele căi de atac pe care autoritățile române le-ar putea urma în acest caz sunt prevăzute în „Convenția pentru reglementarea diferendelor relative la investiții între state și persoane ale altor state, încheiată la Washington la 18 martie 1965, ratificată prin Decretul Consiliului de Stat al Republicii Socialiste România nr. 62/1975”
Te-ar putea interesa și: La cine vor ajunge daunele pe care România le-ar putea plăti în cazul Roșia Montană. 5 fonduri de investiții controlează mare parte din acțiunile Gabriel Resources
„Acţiunea arbitrală internaţională a fost iniţiată în anul 2015 împotriva României de către doi investitori străini, respectiv Gabriel Resources Ltd. şi Gabriel Resources (Jersey), şi a fost întemeiată pe Acordurile cu privire la promovarea şi garantarea reciprocă a investiţiilor încheiate de România cu Guvernul Canadei (ratificat prin Legea nr.356/2009) şi Guvernul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord (ratificat prin Legea nr.109/1995). Aceasta a primit numărul ARB/15/31”
, transmite Guvernul.
Prin intermediul acestui demers, reclamanții au cerut tribunalului arbitral internațional să constate că România a încălcat tratamentul just și echitabil, precum și deplina protecție și securitate a investițiilor Gabriel Resources Ltd. și Gabriel Resources (Jersey) de la Roșia Montană, drepturi consacrate de cele două acorduri internaționale de protecție a investițiilor. Potrivit informațiilor furnizate de Guvern, valoarea totală actualizată a despăgubirilor solicitate a fost, în anul 2024, de aproximativ 6,7 miliarde de dolari. Reprezentarea României în fața Curții de Arbitraj Internaționale a fost asigurată de către Ministerul Finanțelor, conform prevederilor Ordonanței de Urgență nr. 126/2005.
Echipa juridică care a reprezentat România în această chestiune a fost formată dintr-un consorțiu compus din societățile de avocatură Lalive Avocats din Elveția și SCA Leaua, Damcali, Deaconu, Păunescu din România. Tribunalul arbitral a fost alcătuit din trei membri cu experiență internațională, inclusiv un elvețian, un argentinian și un australian-elvețian. Guvernul a menționat că, în timpul expunerii detaliate a acțiunii arbitrale, reclamanții au susținut că „acest conflict a fost generat de modalitatea de implementare a așa-numitului „Proiect minier aurifer de la Roșia Montană”.
„Guvernul a inclus în mod necorespunzător şi apoi a menţinut o zonă a proiectului minier aurifer de la Roşia Montană pe o Listă a Monumentelor Istorice începând cu anul 2010. Organismul competent român (Comisia de specialitate constituită în cadrul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor) nu a emis o recomandare cu privire la evaluarea impactului Proiectului minier aurifer de la Roşia Montană asupra mediului timp de aproximativ nouă ani (2006-2015). Ulterior, s-a susţinut că nici până în prezent nu este emis un astfel de acord de mediu”, se arată în document.
Citește și: Marcel Ciolacu, anunț pentru milioane de români. Ce se întâmplă cu procesul Roșia Montană