- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Destinul Schengen. Alegerile din Austria ar putea deschide porțile României

06 Sep, 15:24 • Bugiu ⁠Ana Maria
Ministrul de Externe, Luminița Odobescu, a declarat că România și Bulgaria colaborează strâns pentru aderarea la Schengen, respectând angajamentele asumate. Decizia finală depinde de alegerile politice dintr-un stat membru, iar eforturile României vizează asigurarea unui rezultat favorabil.
Destinul Schengen. Alegerile din Austria ar putea deschide porțile României

Ministrul de Externe, Luminița Odobescu, a subliniat importanța coordonării strânse cu Ministerul de Interne și cu Bulgaria în lupta împotriva migrației ilegale, în contextul eforturilor pentru aderarea României la spațiul Schengen, potrivit știripesurse.ro.

Ea a menționat că România a respectat toate angajamentele asumate în cadrul Schengen-ului aerian și că a raportat progresele către Comisia Europeană. Aceasta din urmă a declarat că finalizarea procesului de aderare a României și Bulgariei la Schengen rămâne o prioritate.

„Este un obiectiv pentru care lucrăm îndeaproape cu Ministerul de Interne. De asemenea, ne-am coordonat foarte strâns cu Bulgaria în materie de luptă împotriva migrației ilegale. Discutăm constant cu Comisia Europeană, tot ceea ce ne-am angajat atunci când am intrat în Schengen-ul aerian noi am dus la îndeplinire. Am raportat deja CE acest lucru.

Coimisia Europeană, inclusiv în noul program al său, a precizat că finalizarea precesului de aderare a României și Bulgariei la Schengen este prioritar.

Depunem aceste eforturi coordonate și, sigur, depindem în continuare de decizii politice urmare unor alegeri și acțiunile noastre sunt pentru a asigura toată informația și argumentația necesare astfel încât această decizie politică să fie pozitivă. Depindem de o decizie politică a unui stat membru și așteptăm alegerile în țara respectivă”, a spus ministrul de Externe, Luminița Odobescu, într-un interviu Digi24.

Te-ar mai putea interesa și: Schengen terestru și pentru România? Cătălin Predoiu, răspunsul momentului

foto: schengen

Destinul Schengen. Alegerile din Austria ar putea deschide porțile României

Pe 31 martie, România a devenit parte a Spațiului Schengen pentru frontierele aeriene și maritime, ceea ce înseamnă că pasagerii zborurilor internaționale către și dinspre state Schengen nu vor mai trece prin controlul de frontieră. După verificarea securității la aeroport, pasagerii vor merge direct la poarta de îmbarcare, fără a mai fi verificați de Poliția de Frontieră.

În contextul european, coaliția guvernamentală austriacă, formată din conservatori și ecologisti, a convocat alegeri parlamentare pentru 29 septembrie, în urma finalului mandatului legislativ de cinci ani. Alegerile vor avea loc după ce Partidul Libertății (FPO), de extremă dreapta, a câștigat alegerile europarlamentare cu un punct procentual în fața Partidului Poporului (OVP), condus de cancelarul austriac Karl Nehammer.

Sondajele pentru alegerile parlamentare indică un suport de aproximativ 30% pentru FPO, iar OVP și social-democrații concurează pentru locul al doilea, cu procente în jur de 20%. Formarea unei coaliții ar putea fi complicată, deoarece liderii celorlalte patru partide parlamentare au exclus alianțele cu FPO, cunoscut pentru pozițiile sale anti-imigrație.

Spațiul Schengen permite liberă circulație pentru peste 400 de milioane de persoane între statele membre, fără controale la frontieră. Codul frontierelor Schengen permite reintroducerea temporară a controalelor în circumstanțe excepționale care amenință funcționarea Spațiului Schengen, dar și pentru a răspunde la amenințări grave la adresa ordinii publice sau securității interne.

În prezent, 27 de state europene sunt membre cu drepturi depline în spațiul Schengen, iar România și Bulgaria au drepturi parțiale.

Te-ar mai putea interesa și: Cătălin Predoiu a anunţat anul în care România va intra complet în spaţiul Schengen. „Nici nu sunt astfel de precedente, deşi au fost situaţii”