City Garden, unul dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari chinezi, a dat faliment, iar vestea este aproape oficială. Pentru familiile care şi-au investit economiile în locuinţele realizate de City Garden, dar şi pentru angajaţii companiei şi investitorii care au investit miliarde, falimentul înseamnă un dezastru total, conform Business Magazin.
Economia Chinei se află într-o perioadă sensibilă în care are nevoie urgentă de stimulare, iar criza imobiliară nu face decât să agraveze haosul economic.
Cumpărătorii de locuinţe, muncitorii, dezvoltatorii şi guvernul şi-au jucat fiecare partea într-un aparent miracol economic. Vreme de mai mult de două decenii, sectorul imobiliar a reprezentat motorul de creştere din spatele poveştii de succes economic fără precedent al Chinei, călăuzind un val de expansiune alimentat de datorii până la o valoare de 52.000 de miliarde de dolari în 2019 – un sfert din PIB-ul naţiunii.
Investitorii globali au investit peste 180 de miliarde de dolari în obligaţiuni în dolari. Dar, în ultimii trei ani, campania guvernului de a ţine în frâu sectorul încărcat de datorii a avut consecinţe puternice. Sectorul imobiliar s-a redus cu aproximativ 10%, iar acţiunile chinezeşti au şters acum toate câştigurile realizate în timpul unei uriaşe reveniri venite după pandemie.
Country Garden a fost un actor principal în toată această poveste. În timpul apogeului, dezvoltatorul a angajat 130.000 de persoane, a găzduit zeci de mii de familii şi a acumulat datorii în valoare de 240 de miliarde de dolari.
Te-ar putea interesa și: Nimeni nu s-a așteptat la asta! Compania din România cu peste 100 de ani de experiență în petrol și gaze a dat faliment!
Acum, nu a efectuat nici măcar o plată a dobânzilor la obligaţiunile în dolari care au ajuns la scadenţă săptămâna trecută, ceea ce înseamnă că intrarea în incapacitate de plată este aproape oficială, iar şansele unei restructurări sunt din ce în ce mai mari. Atunci când o companie de o asemenea dimensiune intră în faliment, problemele economice bat la uşa tuturor.
„Intrarea în incapacitate de plată a unui dezvoltator atât de mare, coroborată cu deteriorarea suplimentară a vânzărilor şi a preţurilor, este un semn clar că nimic nu va salva piaţa imobiliară”, a declarat Alicia Garcia Herrero, economist şef pentru Asia-Pacific la Natixis SA.
Sute de milioane de oameni au crezut că preţurile proprietăţilor imobiliare din China nu pot decât să crească, legându-şi carierele, familiile, speranţele, visele şi finanţele personale de acest sector, care în final a dezamăgit.
Piaţa imobiliară din China a fost complet comercializată în 1998, iar trei ani mai târziu, naţiunea a fost acceptată în Organizaţia Mondială a Comerţului. Până în 2005, PIB-ul său a crescut de peste două ori.
Construcţiile au explodat. Pe măsură ce milioane de oameni au năvălit în marile oraşe, guvernele locale au generat venituri prin vânzarea mai multor terenuri dezvoltatorilor. În întreaga ţară, câmpurile au făcut loc unor complexe de locuinţe nou-nouţe, de înaltă clasă, cu nume precum Palm Springs, The River Seine şi Park Avenue.
Cu trecerea timpului, China a devenit foarte depedentă de sectorul imobiliar, unde potrivit datelor, 80% dintre familii îşi investiseră banii. Dependenţa de sectorul imobiliar continuă să fie o ecuaţie la care autorităţile de la Beijing nu pot găsi răspunsul. În continuare sectorul este responsabil pentru un sfert din economia Chinei, iar asta înseamnă că orice prăbuşire a unui actor important din domeniul imobiliar va cauza haos economic.