Europa se află într-o criză economică aproape completă, iar războiul din Ucraina amenință deficitul de energie și alimentează inflația. Acesta este cel mai mare conflict din Europa de după cel de-al Doilea Război Mondial, cauzat de agresiunea rusă, a produs cel mai mare val de migrație de pe continent, cu peste 10,5 milioane de ucraineni care își părăsesc casele, în timp ce replicile economice sunt resimțite nu numai în toată Europa, ci și la nivel global.
Într-un prim working paper legat de reconstrucţia Ucrainei, americanii de la The German Marshall Fund (GMF) descriu în detaliu modul în care se va trece la reconstrucţia Ucrainei, după război, pe modelul Plan Marshall. Acesta a fost primul plan de reconstrucție conceput de către Statele Unite ale Americii și destinat țărilor europene afectate de Al Doilea Război Mondial.
Valoarea totală de ajutoare prin Planul Marshall a fost de 13 mld. dolari la vremea aceea (1948-1952), adică circa 140 mld. dolari astăzi.
Jurnaliștii americani susțin că Uniunea Europeană nu are puterea politică şi financiară necesară conducerii eforturilor de reconstrucţie a Ucrainei, aşa că SUA şi ţările G7 trebuie să fie liderii reconstrucţiei economico-sociale a țării distruse de armata lui Putin.
În cancelariile occidentale deja se vorbeşte despre refacerea Ucrainei după război, care va fi structura entităţii responsabile şi prima propunere detaliată este ca americanii să conducă reconstrucţia economică şi socială a Ucrainei, iar Uniunea Europeană să vină cu granturi de sprijin din buget, potrivit zf.
De asemenea, prim-ministrul german Olaf Scholz a cerut un plan Marshall pentru reconstrucția Ucrainei. Această acțiune ar urma să fie condusă de americani şi de liderii G7. Surpriza este că tocmai Europa este scoasă din ecuaţia conducerii acţiunii de reconstrucţie a Ucrainei şi ar urma să facă parte din task force, dar doar ca invitat al G7.
„Primul coordonator ar trebui să fie un american cu statură globală. Acest lucru se datorează faptului că doar SUA vor putea să reunească coaliţia globală necesară şi să creeze un consens între partenerii Ucrainei“, se arată în documentul citat.
Pe fondul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, Fondul German Marshall al Statelor Unite oferă perspective, comentarii și analize cu privire la recuperarea și reconstrucția Ucrainei prin spiritul Planului Marshall. Pentru a oferi poporului ucrainean speranța necesară, planificarea reconstrucției și redresării Ucrainei trebuie să aibă loc acum.
Americanii iau ca model refacerea Europei de Vest după Al Doilea Război Mondial prin „Planul Marshall“, atunci când Statele Unite ale Americii au pus la bătaie circa 3% din PIB, care astăzi ar însemna circa 700 mld. de dolari.
De asemenea, potrivit unui document realizat de The German Marshall Fund (GMF), fondurile pentru reconstrucţia Ucrainei de după război ar urma să vină din donaţii ale ţărilor membre G7 şi UE, dar şi din activele internaţionale îngheţate ale băncii centrale a Rusiei, în valoare de circa 300 mld. dolari.
Refacerea infrastructurii distruse a Ucrainei în urma războiului ar urma să coste peste 100 mld. dolari, arată o estimare realizată de un think thank american.
„Estimările preliminare arată că investiţiile pentru reconstrucţia infrastructurii ucrainene deteriorate sunt de peste 100 de miliarde de dolari, o sumă care este gestionabilă pentru donatori, dacă este repartizată pe ani. Dar sprijinul în natură, garanţiile şi împrumuturile nu vor fi suficiente. Cu provocările continue de securitate, Ucraina nu va fi „bancabilă“ în curând şi contribuţiile trebuie să fie mai mult duse către granturi“, scriu autorii documentului amintit.
„Având în vedere complexitatea acestui efort, un lider puternic este esenţial. Spre deosebire de alte planuri, această lucrare nu prevede ca Comisia Europeană să conducă redresarea în parteneriat cu guvernul Ucrainei, deoarece Bruxellesul nu are nici puterea politică, nici puterea financiară necesară”.
În schimb, ţările G7 ar trebui să conducă efortul de redresare şi să încurajeze alte ţări să participe la această platformă, se mai arată în working paper: „Împreună cu Ucraina, ţările G7 ar trebui să numească un coordonator puternic de redresare care să conducă acest efort şi să facă legătura între guvernul Ucrainei, instituţiile financiare internaţionale şi membrii G7.“
Între timp, țara noastră continuă să sprijine umanitar, cu armament și cu mercenari statul controlat de Volodimir Zelenski și oamenii săi. În 2022, liderii de la București, ai PSD și PNL, respectiv președintele Klaus Iohannis, s-au oferit să participe la reconstrucția Ucrainei.