- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Dispar cardurile bancare? Un nou sistem de plăți va fi lansat pe 2 iulie

25 Jun, 13:22 • Adrian Popovici
Un nou sistem de plată care ar pitea face concurență cardurilor bancare ar putea fi lansat în curând. Noul portofel digital „Wero” urmează să devină public pe 2 iulie 2024.
Dispar cardurile bancare? Un nou sistem de plăți va fi lansat pe 2 iulie

Dispar cardurile bancare? Un nou sistem de plăți va fi lansat pe 2 iulie, marcând o schimbare semnificativă în peisajul financiar european. Acest sistem de plată european este creat pentru a concura cu giganți precum Paypal și Mastercard. După un prim test de succes realizat la sfârșitul anului 2023, totul devine acum realitate. Începând cu 2 iulie, un nou sistem de plăți va fi disponibil pentru clienții anumitor bănci, notează Bugetul.ro.

Acest nou sistem, parte a Inițiativei Europene privind Plățile (EPI), va fi lansat inițial în Germania. EPI este susținută de 16 bănci și societăți de servicii financiare europene, având ca obiectiv crearea unei soluții de plată care să fie utilizată pe întregul continent european. Clienții băncilor selectate din Europa vor avea acces la „Wero”, o aplicație care permite efectuarea plăților direct de pe telefonul mobil, cu transferuri imediate de bani între conturi în toată Europa.

Noul portofel digital „Wero” promite numeroase beneficii. Utilizatorii nu vor mai avea nevoie de aplicații suplimentare pentru plăți, iar toate tranzacțiile instantanee vor fi gratuite. Pe lângă plăți instantanee, „Wero” va oferi funcții precum abonamente, plăți în rate, plata la livrare, opțiuni de tip „cumpără acum, plătește mai târziu”, identitate digitală, precum și programe de fidelitate și bonusuri.

Card bancar
Card bancar

Planuri mari pentru sistemul pentru extinderea sistemului de plăți care ar putea înlocui cardurile

Sistemul de plăți „Wero” se va extinde treptat, începând cu Germania, urmată de Belgia și Franța la jumătatea anului 2024, iar apoi și Olanda. Până la sfârșitul anului 2024, magazinele și companiile mici vor fi obligate să adopte noul portofel digital. Începând cu 2025, „Wero” va fi disponibil și pentru plăți online, oferind astfel o soluție completă pentru diversele nevoi de plată ale utilizatorilor care acum folosesc cardurile bancare.

„Wero” a fost deja testat cu succes, Joachim Schmalzl de la Asociația Băncilor de Economii Germane trimițând bani lui Yves Tyrode de la BPCE, Franța, prin acest sistem. Cu implementarea „Wero”, transferurile de bani vor deveni mai rapide și mai eficiente între smartphone-uri din Germania și alte 15 țări din Uniunea Europeană. Acest sistem inovator de plată promite să simplifice și să îmbunătățească considerabil modul în care efectuam plăți, făcând din portofelul digital un instrument esențial în viața de zi cu zi.

Citește și: Alertă pentru toți românii care au carduri la ING. Avertismentul a ajuns prin mesaj