Datele oficiale prezentate în documentele Consiliului UE arată deficiențe în implementarea regulamentului Schengen în țara lalelelor. Cel mai important aspect este aplicarea acquis-ului din domeniul politicii comune a vizelor, scrie știripesurse.ro.
Consiliul a formulat 25 de propuneri pe care țara este obligată să le implementeze. Pentru a nu scădea siguranța spațiului Schengen, Olanda va trece printr-un instructaj care are ca scop reorganizarea întregului sistem consular.
Citește și: Românii cu credite la bancă își pierd speranța! ROBOR crește din nou
În mod ironic, țara care timp de 11 ani a îngrădit aderarea României ne arată acum un model de “asa nu!”. Documentele oficiale ale Consiliului UE vor putea fi folosite de către România și Bulgaria în negocierile ce vor avea loc săptămâna viitoare în Suedia. Guvernele celor două țări au datoria morală față de cetățeni să acționeze în acest sens și să arate întregii UE că trebuie să intrăm în Schengen.
”Guvernele român și bulgar trebuie să acționeze în mod coordonat și eficient. Este limpede că în spațiul Schengen putem și trebuie să intrăm doar împreună.Olanda se opune accesului Bulgariei, iar această decizie ne afectează în mod direct și pe noi.
Consider că, dacă pe 26 ianuarie, la Consiliul JAI, nu avem o concluzie și un calendar asumat de corectare a votului discriminatoriu din 8 Decembrie 2022, atunci singura și cea mai rapidă cale de a intra în spațiul Schengen rămâne acțiunea la Curtea de Justiție a Uniunii Europene.
Situația în care ne aflăm nu mai ține de relația dintre state sau instituții. Acum, miza este demnitatea noastră și trebuie să luptăm pentru a o recâștiga! România merită în Schengen!”, a scris Eugen Tomac.
Întregul document poate fi văzut aici în limba română dar și în limba enegleză.
Mai citește și: Epoca mașinilor ruginite se apropie de sfârșit. Ministerul Afacerilor Interne investește peste 100 de milioane de euro în autoturisme