Doi români au dat lovitura în afaceri cu vinul fără alcool. Must, suc de pepene, infuzie de rădăcină de genţiană, suc concentrat de struguri albi, extract de orez fermentat şi sirop de orez – aşa arată varianta fără alcool a celebrului vin Sauvignon Blanc. E inventat de doi români, după multe luni de cercetări şi încercări.
„La vinurile noastre, inovaţia acestora este că sunt recompuse de la zero păstrând proprietăţile organoleptice pe care vinul le are.
Ne bazăm pe must, mustul de struguri, peste care construim cu sucuri şi arome naturale, într-o perioadă în care consumerismul în ceea ce priveşte alcoolul e în scădere şi e în creştere consumerismul vis a vis de produsele non-alcoolice.
Am căutat multe branduri pe piaţă, atât naţională cât şi internaţională, de vinuri fără alcool şi am observat că rămâne un gust nesatisfăcător, de drojdie şi un pic acrişor în momentul în care acestea sunt dezalcoolizate„, a explicat Marius Băldean, la emisiunea Agricool, de la Antena 3 CNN.
Marius Băldean şi asociatul său, George Nistor, au fost în Statele Unite unde au lucrat în domeniul ospitalităţii. De acolo s-au inspirat, iar visul lor a început să prindă contur. Au reuşit să creeze vinul fără alcool alături de un institut de cercetare din Marea Britanie.
În final, s-au oprit la patru tipuri de vinuri – spumant alb, spumant roze, un vin alb şi unul roşu. Afacerea a fost clădită cu bani europeni: 100.000 de euro fonduri nerambursabile la care s-au adăugat 30.000 de euro capital propriu.
„Este un vin spumant foarte fructat care are în compoziţie, pe lângă mustul de struguri, suc de merişoare care e preponderant şi e principala notă care se simte.
Apoi, a fost o provocare găsirea unui furnizor care să aibă o linie de îmbuteliere, mai degrabă a unui partener care să le îmbutelieze, datorită faptului că e un flux tehnologic diferit faţă de producerea vinului şi nu am găsit în toata ţara, în urma contactării a peste 500 de crame.
Pentru că nu am găsit un furnizor de servicii care să aibă fluxul tehnologic necesar, am hotărât să externalizăm în afara ţării producţia, astfel încât aceasta se întâmplă momentan în Germania. Vinul acesta merge foarte bine alături de peşte, iar oţetul de orez îi păstrează savoarea şi face ca experienţa să fie completă„, mai spune Marius Băldean.