În 2010, Vargas Llosa a fost recompensat cu cea mai importantă distincție a literaturii mondiale – premiul Nobel. Comitetul de acordare a premiului a argumentat numindu-l pe scriitorul din Peru ”povestitor cu talent divin”.
Moartea marelui scriitor a fost anunțată de fiul acestuia, care a spus că Vargas Llosa s-a stins ”în pace”, înconjurat de familie, notează bbc.
În ultima perioadă, au circulat informații privind deteriorarea stării lui de sănătate.
Autor, printre multe altele, al capodoperelor ”Conversaţie în catedrală” și ”Oraşul şi câinii”, Mario Vargas Llosa a fost tradus în zeci de limbi, pe toate meridianele. O mare parte a creațiilor sale este inseparabilă de instabilitatea și violența din America Latină în a doua jumătate a secolului XX, când regiunea a cunoscut valuri de revoluții și guvernare militară.
Citește și Zelenski îl cheamă pe Trump în Ucraina, să vadă urmările măcelului făcut de ruși
A fost considerat unul dintre protagoniștii ”exploziei” mondiale a literaturii din America Latină în anii ’60 – ’70, alături de columbianul Gabriel Garcia Marquez şi de argentinianul Julio Cortazar.
Marquez, recompensat și el cu Nobelul pentru literatură în 1982, i-a fost lui Llosa și prieten, și rival.
Cei doi nu și-au vorbit ani la rând după ce Llosa, în 1976, l-a lovit pe Marquez în față, într-un cinema mexican.
Prietenii lui Garcia Marquez au spus că disputa ar fi plecat de la prietenia scriitorului columbian cu soția de atunci a lui Vargas Llosa, Patricia.
În 2017 însă, scriitorul din Peru le-a spus studenților de la o universitate din Madrid că respectivul conflict a fost cauzat de opiniilor lor divergente despre Cuba și liderul comunist Fidel Castro.
Asemenea multor intelectuali, Vargas Llosa l-a susținut pe Fidel Castro, însă a devenit deziluzionat de liderul comunist după ce poetul Heberto Padilla a fost închis pentru că a criticat guvernul cubanez.
În 2018, scriitorul peruvian a fost protagonistul unei alte controverse. Într-o rubrică pentru ziarul spaniol El País, a numit feminismul ”cel mai hotărât dușman al literaturii, încercând decontaminarea de machism, prejudecăți multiple și imoralități”.
(sursa foto: Facebook/Mario Vargas Llosa #MVLL)