Între Germania și România există o diferență semnificativă de venituri ceea ce, de-a lungul ultimelor decenii, a dus la o migrațiune constantă a forței de muncă, sezonieră sau chiar definitivă, către Vest. Românii au fost atrași de salariile mai mari și condițiile mult mai bune. În plus, această țară oferă o protecție mai extinsă muncitorilor și salarii de câteva mii de euro, fără a fi nevoie de calificări, în unele industrii, după cum arată Ziarul Românesc.
Germania devine tot mai atractivă pentru românii în căutarea unui loc de muncă în străinătate, iar industria care înregistrează cea mai rapidă creștere în ceea ce privește salariile este asistența medicală.
Conform ultimelor date, salariile din această industrie au crescut semnificativ, atingând un minim de 2.500 de euro lunar pentru românii angajați în acest domeniu. În plus, angajații din Germania care fac asta alături de beneficii suplimentare, cum ar fi zilele de concediu în plus.
În prezent, în Germania, salariul minim în asistența medicală este de 14,15 euro pe oră pentru lucrătorii necalificați, ajungând la 18,25 euro pe oră pentru asistenții medicali specializați. Aceste cifre se vor majora în următorii ani, în două etape distincte, până în iulie 2025. Astfel, se estimează că, începând cu această dată, salariile minime vor crește la 16,10 euro pe oră pentru asistenții medicali, 17,35 euro pe oră pentru asistenții medicali calificați și 20,50 euro pe oră pentru asistenții medicali specializați.
De asemenea, un aspect important pentru românii care lucrează în Germania este faptul că legea le dă dreptul la un număr mai mare de zile de concediu. Comisia de asistență medicală recomandă un drept la concediu suplimentar, pe lângă cel legal, pentru angajații din îngrijirea geriatrică, în contextul unei crize de personal în această industrie.
Te-ar putea interesa și: Salariul uriaș pe care îl primește un român care culege sparanghel în Germania! În doar doi ani, plata aproape s-a dublat
Această tendință de creștere a salariilor și îmbunătățire a condițiilor de muncă este justificată de necesitatea acută de personal în industria asistenței medicale din Germania. Lipsa de angajați calificați determină instituțiile să recruteze activ din străinătate, iar românii se numără printre cei mai căutați pentru aceste poziții.
Românii care aleg să lucreze în Germania, în special în domeniul asistenței medicale, beneficiază de salarii competitive, care cresc de la an la an, alături de alte beneficii, cum ar fi zilele de concediu suplimentare. Așadar, Germania rămâne o destinație atractivă pentru cei în căutarea unei perspective profesionale mai bune și a unui nivel de trai mai ridicat.