Miliardarii americani au oferit o finanțare masivă campaniei prezidențiale a lui Donald Trump, sperând la politici pro-business din partea președintelui american. Din păcate, dezastrul de pe piețele financiare, care abia au început să se echilibreze minimal după anunțarea tarifelor comerciale, pe 2 aprilie, au dat peste cap planurile lor.
Cele mai mari companii de tehnologie din lume și directorii lor executivi au donat milioane de dolari pentru inaugurarea președintelui Donald Trump, au organizat dineuri și petreceri îăn onoarea sa și chiar și-au asumat meritul pentru noi proiecte industriale de miliarde de dolari.
Citește și : Donald Trump anunță suspendarea suprataxelor vamale reciproce pentru 90 de zile, cu excepția Chinei
Apple, una dintre cele mai afectate companii de noile tarife, produce 90% dintre iPhone-uri în China, astfel că tarifel eimpuse asupra importurilor chinezești au dus la o scădere a valorii acțiunilor Apple cu peste 20% în ultimele patru sesiuni de tranzaționare.
Amazon a resimțit și ea impactul tarifelor, suferind o scădere a acțiunilor de aproape 7% în două zile pentru anunțarea noilor măsuri.
Meta, compania-mamă a Facebook, WhatsApp și Instagram, a înregistrat o scădere a acțiunilor de aproape 14% în numai două zile, ceea ce a afectat masiv averea netă a lui Mark Zuckerberg.
Microsoft a fost relativ mai puțin afectată, ținând cont că acțiunile au pierdut 5,8% din valoare la anunțarea tarifelor.
Pe lângă tarifele vamale extinse impuse țărilor partenere, care vor afecta lanțul de aprovizionare al iPhone și vor face mult mai costisitoare construirea supercomputerelor necesare pentru dezvoltarea inteligenței artificiale de către Amazon, Meta, Google și Microsoft, președintele a redus și finanțarea pentru cercetarea în AI și computația cuantică.
Măsurile restrictive luate de Donald Trump cu privire la imigrație au stârnit și temeri că va închide complet canalele prin care industria tech atrage talente internaționale, arată o analiză a New York Times.