Echipa de tranziție a fostului președinte Donald Trump intenționează să retragă Statele Unite din Organizația Mondială a Sănătății (OMS) imediat după preluarea mandatului, pe 20 ianuarie, potrivit unor surse apropiate planurilor. Decizia, în cazul în care va fi implementată, ar elimina principala sursă de finanțare a organizației și ar slăbi capacitatea acesteia de a răspunde la crize de sănătate globală, cum ar fi pandemiile.
„America va lăsa un gol uriaș în finanțarea și leadership-ul global în domeniul sănătății. Nu văd cine ar putea să umple acest vid,” a declarat Lawrence Gostin, profesor de sănătate globală la Georgetown Law. Acesta a avertizat că retragerea „din prima zi” ar avea efecte „catastrofale” asupra sănătății globale.
Decizia de retragere ar reprezenta un gest simbolic puternic, reflectând inversarea politicii din prima zi a președinției lui Joe Biden, care a reluat relațiile cu OMS după ce Trump inițiase procesul de retragere în 2020.
OMS, care depinde de finanțarea SUA pentru aproximativ 16% din bugetul său, joacă un rol esențial în dezvoltarea și distribuția vaccinurilor și tratamentelor în timpul crizelor sanitare. Directorul general al organizației, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a făcut recent apel la colaborare, subliniind că „SUA nu pot fi în siguranță dacă restul lumii nu este în siguranță”.
Citește și : Serviciul de Informații Externe al Rusiei (SVR) o acuză pe Maia Sandu că plănuiește să invadeze Transnistria
Retragerea SUA din organizație ar putea să lase OMS într-o poziție vulnerabilă, fiind nevoită să reducă personalul științific și să se bazeze mai mult pe alte țări. China poate profita de ocazie și să încerce să-și extindă influența în cadrul organizației internaționale, ceea ce poate fi văzut ca un pericol de partea americană.
Planurile echipei lui Trump nu au fost comentate oficial, dar intenția retragerii este clară: „Nu prea ne pasă ce are de spus aceeași OMS pe care am părăsit-o înainte,” a declarat o sursă familiarizată cu situația pentru sursa citată.