Public Power Corporation (PPC), liderul pieței energetice din Grecia, la care statul elen deține cea mai mare parte a acțiunilor, cu peste 34% din capitalul total, a încheiat recent un acord strategic. Acesta vizează aproximativ 90 de proiecte fotovoltaice deținute de Mytilineos, un grup de companii grecesc, inclusiv în România, transmite Profit.ro.
Într-un gest fără precedent, PPC și Mytilineos au convenit asupra unui parteneriat ambițios care vizează aproximativ 90 de proiecte fotovoltaice deținute de grupul Mytilineos în țări precum România, Italia, Bulgaria și Croația. Aceste proiecte, aflate în diferite stadii de dezvoltare, promit să schimbe radical peisajul energetic al Europei, oferind surse de energie regenerabilă pe scară largă.
Cu o valoare estimată la 2 miliarde de euro, acordul semnat între PPC și Mytilineos reprezintă nu numai cel mai mare deal economic între companiile grecești, dar și unul dintre cele mai importante din istoria sectorului energetic european, fiind prezentat ca un „Mega Deal”. Este o mișcare strategică care evidențiază angajamentul ferm al ambelor companii față de tranziția către surse de energie regenerabilă și contribuția lor la combaterea schimbărilor climatice.
Te-ar putea interesa și: Anunț de ultimă oră pentru clienții PPC, fosta Enel. Ce se arată în ultima factură
Conform înțelegerii, Mytilineos va fi responsabil pentru dezvoltarea și construcția proiectelor fotovoltaice, iar acestea vor fi transferate în proprietatea PPC Group imediat ce vor fi finalizate și conectate la rețelele electrice. Acest lucru va permite PPC să-și extindă rapid portofoliul său de energie verde și să își consolideze poziția pe piața energetică europeană în creștere.
Unul dintre cele mai semnificative aspecte ale acestui acord este implicarea României în schema de dezvoltare solară. PPC Renewables a semnat anterior un acord cu Mytilineos pentru dezvoltarea și vânzarea unui portofoliu de energie solară de aproximativ 210 MW în România. Acest portofoliu include două parcuri fotovoltaice importante, care sunt programate să intre în funcțiune comercială în 2024, contribuind semnificativ la creșterea capacității de producție a energiei solare din țară.
Proiectele fotovoltaice din România, în special cel denumit Kinisis, un parc fotovoltaic de 130 MW, reprezintă o investiție semnificativă în potențialul energetic al țării și vor aduce beneficii economice și sociale substanțiale comunităților locale.
Citește și: Anunțul PPC pentru milioanele de români care plătesc facturi la Enel. Se întâmplă pe 9 aprilie