După penuria ouălor, urmează cea a puilor. În acest an, crescătoriile de pui au raportat o creștere uriașă a cererii în comparație cu anii precedenți. Majoritatea fermierilor pun această creștere pe seama scumpirii alimentelor și în special al ouălor, potrivit The New York Times.
Tot mai mulți americani, speriați de creșterea spectaculoasă a ouălor au început să își cumpere găini ouătoare în ideea că vor reduce cheltuielile.
Experții trag un semnal de alarmă și spun că acest fenomen va genera o penurie pe piață.
„Toată lumea vrea găini ouătoare. Când rămânem fără găini nu putem spune: Ei bine, putem fabrica alţi pui“, spune Ginger Stevenson, director de marketing la Murray McMurray Hatchery.
În decembrie 2022, prețul ouălor a crescut cu 59,9% mai mult în termeni anuali, iar asta i-a determinat pe americani să găsească o altă alternativă.
În ultima perioadă, căutările pe Google pentru „creşterea puilor“ s-au înmulţit faţă de anul trecut. Specialiștii spun că acest lucru se datorează unui fenomen amplu și anume: o proporţie mică, dar în creştere rapidă din populaţia Americii a devenit interesată de a-şi produce propria hrană acasă, o tendinţă incipientă înainte de pandemie, dar învigorată de penuriile care au apărut după.
Cu toate acestea, experții spun că o astfel de producţie implică costuri destul de mari, însă americanii nu renunță.
Cu toate că în ultima vreme preţurile ouălor au mai scăzut în America, goana după găini declanşată de penuria de ouă demonstrează cum o penurie poate duce la o altă penurie. Deşi crescătoriile pot teoretic să producă mai mulţi pui pentru a acoperi cererea, acest lucru este dificil în condiţiile economice actuale, cu costuri ridicate ale forţei de muncă şi echipamentelor.
În SUA , pe lângă penuria de ouă, se așteaptă noi penurii în acest an.
Americanii se confruntă deja cu scumpiri dramatice pentru suc de portocale, conserve de peşte, carne de vită, salată, ulei de floarea soarelui şi de palmier, pâine şi produse de patiserie, şampanie, potrivit eatthis.com.