Digitalizarea reprezintă unul dintre fundamentele sistemului energetic al viitorului. Înfiinţarea E.ON One, în calitate de integrator digital pentru sectorul energetic, are un scop precis: oferirea tuturor soluţiilor relevante dintr-o singură sursă. Astfel, potrivit unui comunicat al companiei, aceasta va reuni toate soluţiile digitale pentru utilităţi, pentru a permite sectorului energetic să dezvolte reţele inteligente, iar consumul de energie să devină mai sustenabil.
Alte articole: Scandal în Coaliţie. PNL acuză PSD că dublează facturile la energie. Ştefan Radu Oprea: Nimic mai fals!
„Tranziţia energetică este mai urgentă ca oricând, iar soluţiile digitale reprezintă unul dintre răspunsurile principale la complexitatea în continuă creştere a sistemului energetic. Milioane de gospodării, aparatura acestora şi afacerile au nevoie să fie conectate la reţeaua electrică în cadrul unui sistem energetic tot mai descentralizat. E.ON One vine în sprijinul clienţilor în acest parcurs, aceştia putând alege dintr-un portofoliu de soluţii digitale dezvoltate şi implementate cu succes de E.ON, care au fost deja aplicate pe scară largă în Germania şi Europa”, spune Victoria Ossadnik, membră a Consiliului Director al E.ON, responsabilă cu digitalizarea, potrivit Agerpres.
Sectorul energetic al Europei trebuie să se schimbe într-un ritm nemaivăzut până acum. E.ON One îi ajută pe operatorii de reţele de distribuţie în această transformare prin oferirea unei reflectări digitale a reţelei prin intermediul tehnologiei, aşa după cum ajută şi Stadtwerke furnizorii de energie regenerabilă şi operatorii de e-mobilitate cu conectarea, coordonarea şi optimizarea surselor energetice descentralizate ale acestora.
De aceea, E.ON One include şi două companii în extindere, gridX şi envelio, în fiecare din acestea E.ON deţinând pachetul majoritar de acţiuni.
„E.ON One se concentrează pe trei domenii care sunt fundamentale pentru o tranziţie energetică de succes. În primul rând, pe fondul numeroaselor solicitări de conectare la reţea, fluxurile de energie trebuie menţinute în echilibru. Cu un număr imens de surse de energie descentralizată, maşinile electrice şi pompele de căldură reprezintă o provocare majoră, ce conduce la cel de-al doilea domeniu, operarea reţelelor de energie. Odată cu creşterea volatilităţii reţelelor cu surse de energie regenerabilă integrate şi cu provocările suplimentare date de situaţia actuală, operarea stabilă şi fiabilă a reţelelor de distribuţie este mai importantă ca niciodată”, se spune în comunicat.
Astfel, pentru a soluţiona această problemă, E.ON One a dezvoltat Brightfield, un sistem de achiziţie de date care asigură monitorizarea în timp real a staţiilor de transformare, a explicat Tim van Amstel, care conduce filiera, împreună cu Stefan Huppertz şi Marco Rummer.
Pentru cel de-al treilea domeniu, concentrat asupra soluţiilor de management energetic, E.ON One oferă un set de soluţii care conferă clienţilor mai multă transparenţă cu privire la consumul lor şi optimizează consumul şi generarea de energie în mod automat.
Totodată, în vederea asigurării celui mai bun sprijin posibil în situaţia actuală, E.ON One oferă clienţilor module digitale, care contribuie la economisirea de energie, stabilizarea funcţionării reţelei şi transferă consumul de energie către un moment mai puţin critic (aşa numita „aplatizare a curbei de sarcină”) – aceste module sunt oferite fără niciun cost în perioada iernii, între noiembrie şi martie, pentru a veni în sprijinul clienţilor.