Situația economică a Germaniei este îngrijorătoare datorită faptului că nemții se confruntă cu cea mai mare scădere a nivelului de trai din istorie. Această situație este fără precedent și este determinată de salariile care nu reușesc să mai țină pasul cu explozia prețurilor.
Mai mult, majorarea prețurilor și a taxelor indică faptul că până în 2024-2025, nivelul de trai nu își va reveni la cel de dinainte de pandemie, transmite Biroul pentru Responsabilitate Bugetară.
Și Marea Britanie este afectată de inflația, care a atins cel mai mare nivel din ultimii 4o de ani. Analiștii se așteaptă ca numărul șomerilor să crească cu peste jumătate de milion de persoane.
Reprezentanții guvernului se așteaptă ca în următorii ani veniturile gospodăriilor să scadă cu 7%. Totodată, spun că numărul de șomeri urmează să crească cu peste 500.000 de persoane.
Prețurile la energie și alimente au explodat în urma războiului Ucraina, dar și a pandemiei, iar acestea pun presiune pe bugetele gospodăriilor. Mai mult, inflația a ajuns un nivel record al ultimilor 41 de ani, ceea ce, confrom Biroului pentru Responsabilitate Bugetară (OBR), trage în jos economia.
Între octombrie 2021 și octombrie 2022, prețurile au crescut la 11,1% și reprezintă cea mai mare creștere anuală a inflației din octombrie 1981.
Astfel, analiștii economici se așteaptă ca veniturile gospodăriilor să scadă la nivelurile la care erau în anul 2013 și va dura șase ani pentru ca acestea să se redreseze, deși vor fi în continuare „cu peste 1% sub nivelurile anterioare pandemiei” până în 2028.
Mai mult, specialiștii preconizează că prețurile locuințelor vor scădea cu aproximativ 9% în următorii doi ani, ca urmare a creșterii costurilor ipotecare. OBR se așteaptă ca economia britanică să se reducă cu 1,4% în 2023, înainte de o creștere treptată.
Agenția guvernamentală crede că rata șomajului va crește de la 3,6% la 4,9% în 2024.
OBR consideră că acest lucru va înclina economia într-o recesiune „care va dura puțin peste un an”, deoarece consumatorii cheltuiesc mai puțin, iar întreprinderile reduc investițiile, relatează BBC.
Citește și Germania naţionalizează fosta subsidiară a Gazprom, din cauza riscurilor de securitate energetică