Cunoscutul economist american Nouriel Roubini, care a prevăzut și criza din 2008, este renumit pe Wall Street pentru predicțiile sale globale. În prezent, expertul avertizează că ar putea veni cea mai mare amenințare din 2024 la adresa economiei globale, în cazul realegerii lui Donald Trump ca președinte al Statelor Unite, conform Ziare.com.
Câștigarea alegerile prezidențiale de către Trump în SUA, în noiembrie, reprezintă cel mai mare risc care se profilează pentru economia mondială, a avertizat Nouriel Roubini, potrivit Business Insider.
Realegerea lui Trump ar putea determina economia mondială să fie „și mai mult destabilizată”. Acest lucru vine pe fondul tensiunilor geopolitice existente, cu războaie în Ucraina și Gaza și un potențial război rece între SUA și China izbucnind mai târziu în deceniu, a prezis Roubini.
„Cel mai mare risc de distrugere provine din politicile economice ale lui Trump”, a spus celebrul economist american Nourile Roubini, care ar putea deschide ușa către un nou set de probleme.
„Sub președinția lui Trump, politicile comerciale protecționiste ale SUA vor deveni, fără îndoială, mai severe”, a spus Roubini. Fostul președinte a spus deja că va majora taxele pe importurile din SUA de la 2% la 10%.
Acest lucru ar putea declanșa un război comercial între unii dintre cei mai importanți parteneri ai Americii, ducând la dedolarizare, mai mult haos în lanțul de aprovizionare și o serie de alte probleme, a mai avertizat el.
„Un război comercial ar reduce creșterea economiei și ar mări inflația, făcându-l cel mai mare risc geopolitic pe care piețele ar trebui să îl ia în considerare în lunile următoare”, a adăugat Nouriel Roubini.
Astfel, vor apărea probleme în special pentru SUA, unde economia se află deja pe muchie de cuțit. Evoluția PIB-ului a dus la scăderea lui cu 3,2% în trimestrul al patrulea, potrivit ultimei estimări a Departamentului de Comerț. Între timp, inflația rămâne în continuare peste ținta de 2% a Fed, prețurile de consum crescând cu 3,1% în ianuarie.
Nouriel Roubini a mai susținut că președinția lui Trump ar putea aduce riscuri de stagflație, un scenariu în care prețurile scapă de sub control, în timp ce creșterea rămâne slabă.
Acest lucru provine din „atitudinea negativă” a lui Trump cu privire la schimbările climatice, precum și din probabilitatea ca el să-l înlocuiască pe președintele Fed, Jerome Powell, care ar putea reduce ratele dobânzilor prematur și ar permite inflației să crească, a sugerat Roubini.
Agenții americani ai CIA au rămas înspăimântați: Monstrul Caspian, proiectul secret al Moscovei VIDEO
Reducerile de taxe promise de Trump riscă, de asemenea, să înrăutățească și mai mult datoria SUA. În ritmul actual al cheltuielilor, SUA abordează încă un trilion de datorii la fiecare 100 de zile, conform unei analize de la Bank of America.
„Cu datoriile private și publice mari și în creștere, asta ar introduce spectrul unei crize financiare. Agenda de politică economică propusă de Trump este acum cea mai mare amenințare pentru economiile și piețele din întreaga lume”, a avertizat Nouriel Roubini.