Tragedia din Turcia a lăsat sute de mii de persoane fără locuință, numai în orașul Turkoglu, Turcia 80.000 de persoane dorm acum sub cerul liber. Toți acești oameni au pierdut tot ce aveau, casa în care trăiau, dar și agoniseala de o viață. Aceștia trăiesc în prezent în mașini, în corturi improvizate sau pe unde reușesc să își găsească loc. Trăiesc în condiții cumplit, mai ales că acum și temperaturile sunt extrem de scăzute.
Citește și: Mobilizare fără precedent! Sectorul 4 trimite tone de ajutoare în Tekirdag, Turcia
Orașul Turkoglu a fost decimat de cutremurele, care, de altfel, au devastat atât Turcia cât și Siria. Orașul se află în apropiere de granița cu Siria. Marea Britanie a trimis aici 35 de medici care vor ajuta la dotarea unui spital de campanie. Acesta va fi construit pe ruinele unuia dintre spitalele distruse din Trukoglu.
Aici, înteaga populație a orașului doarme sub cerul liber, cu toate că afară sunt minus 8 grade pe timpul nopții. Suferința lor nu poate fi descrisă în cuvinte, oamenii au rămas fără nimic și sunt nevoiți să îndure aceste condiții cumplite. Totuși, bucuria faptului că sunt încă în viață le mai oferă o mângâiere.
Melania Johnson este asistenta medicală trimisă din Anglia pentru a conduce echipa de 35 de medici, dar și personalul trimis de de organizația caritabilă UK-Med. De fiecare dată când în lume se produce un dezastru, fie că e vorba de unul natural, fie că e vorba de unul produs de un conflict, ONG-ul UK-Med intervine prompt.
„Toată lumea care intră pe ușă a pierdut pe cineva sau îi lipsește o persoană dragă. Este foarte frig și multe din ceea ce vedem sunt oameni bolnavi ca urmare directă a condițiilor în care trăiesc. Localnicii sunt incredibil de puternici, atât de generoși și prietenoși cu noi. Tocmai vorbeam cu o fetiță care își exersa bucuroasă engleza cu mine. Avea câteva cuvinte, mă saluta și îmi spunea numele surorii ei.
Avem jucării cu noi și baloane și alte lucruri de genul acesta. Ca orice copil, ei vor doar să se joace. Printre victime se numără copii prematuri cu leziuni traumatice și echipe de căutare și salvare care suferă de probleme precum dificultăți de respirație cauzate de praf.”, a declarat Melania Johnson pentru Mirror.
Melania a povestit că a mai lucrat și în Ucraina, Bangladesh și Liban și de fiecare dată mama sa a fost cât se poate de îngrijorată de plecările ei.
„Mama mea este întotdeauna îngrijorată înainte de plecările mele, iar de data aceasta a spus: „Nu poate merge altcineva?”. Dar dacă toată lumea ar spune asta, nimeni nu ar merge deloc. Trebuie să ne împărțim resursele la nivel global pentru a îmbunătăți viața tuturor.”, a mai spus Melania Johnson.