FAO, Organismul ONU pentru alimente și agricultură, a comunicat ultimele informații privitoare la subiectul prețului zhaărului care crește într-un mod inadmisibil. Impactul El Niño este unul major asupra recoltelor din Thailanda și India, întrucât încălzirea pe care o provoacă afectează și recolat de zahăr.
În urma calculelor realizate de Organizația Nașiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură s-a constat o creștere de 9,8% pe parcursul unei singure luni. Problematica este cauzată de teama că ar exista o restrângere a ofertei globale în următoarea perioadă ce urmează, 2023-2024, explică agenția, potrivit ziare.com. Conform celor analizate de FAO, potriovit ziare.com, producția va scădea daca acest feniomen va persista pentru o perioadă mai lungă de timp, iar cei doi producători principali ai lumii vor fi afectați în mod agresiv.
Află mai multe despre: Se apropie criza? Prețurile cresc de la lună la lună. Zahărul, ouăle și medicamentele, în topul scumpirilor
Condițiile metereologice sunt punctul cheie în orice tip de agricultură. Cultivatorii, precum piloții, se bazează pe condițiile meteorologice, iar zonele în care zahărul este cultivat nu sunt a fel și nu depind de aceeași vreme. Astfel, Thailanda și India fac parte din categoria care are ghinionul de a experimenta o perioadă afectată de un fenomen meteorologic care afectează recolta, în timp ce Brazilia a avut parte de condiții meteorologice favorabile, astfel că recolta prosperă. Totuși, există creșterea de 9,8% în decursul unei singure luni pentru zahăr.
Luna septembrie, în schimb, a înregistrat scăderi de 3,9% la ulei, 2,3% la lactate și la carne 1%, ia pe de cealaltă parte s-a compensat cu creșterea zahărulu și porumbului, a relatat FAO, potrivit ziare.com.
Conform statisticilor, indicele FAO variază și urmrește tot ceea ce înseamnă variație internațională. Spre exemplu. un coș cu produse de bază a scăzut cu 10,7% de la an la an și cu 24% față de momentul în care Rusia a invadat Ucraina. În cazul cerealelor, acesta a crescut cu 1%, pentru că prețul porumbului crescuse cu aproximativ 7% după o perioadă de scădere.
Indicele FAO al preţurilor la cereale a crescut cu 1%, determinat de creşterea cu 7% a preţurilor la porumb după şapte luni de scădere. Agenția explică că aceasta se datorează cererii crescute pentru recolta din Brazilia, vânzărilor mai lente în Argentina și creșterii prețurilor la transporturile fluviale în Statele Unite, din cauza nivelului scăzut al fluviului Mississippi. Indicele a concluzionat că indicele FAO al orezului a scăzut, într-un final, după 15 ani, cu 0,5%.
Află mai multe despre: Redresare surprinzătoare: Zahărul Luduș s-a întors în magazine!