Supriza topului din acest an este ascensiunea actualei conducătoare a topului, care în clasamentul similar de anul trecut se clasa pe locul al patrulea, iar fosta lideră a topului nici măcar nu se mai regăsește „în cărți”, fiind vorba Angela Merkel, care s-a retras de pe scena politică.
Ursula von der Leyen a fost numită președinte al Comisiei Europene, ramura executivă a Uniunii Europene, în iulie 2019. Ea este prima femeie care îndeplinește acest rol, fiind responsabilă de legislația care afectează peste 700 de milioane de europeni.
Din 2005 până în 2019, von der Leyen a lucrat în cabinetul Angelei Merkel, iar în ultimii șase ani a fost ministru al apărării.
Invazia neprovocată a Ucrainei de către Vladimir Putin a fost un moment decisiv pentru Europa. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a făcut față provocării. La o săptămână după începerea războiului, ea a anunțat trei sancțiuni economice majore împotriva Rusiei – interzicerea tranzacțiilor cu banca centrală a acesteia, închiderea spațiului aerian călătoriilor cu avionul rusesc și interzicerea agențiilor de presă deținute de Kremlin.
„Pentru conducerea ei în timpul războiului din Ucraina, precum și pentru gestionarea pandemiei de Covid-19, von der Leyen se află în fruntea celei de-a 19-a liste anuale Forbes a celor mai puternice 100 de femei din lume” a explicat redacția Forbes
Lagarde a devenit prima femeie care a condus Banca Centrală Europeană, la 1 noiembrie 2019. În calitate de șef al politicii monetare europene, Lagarde se confruntă cu un test critic: asigurarea că pandemia nu face ravagii suplimentare în zona euro. Din 2011 până la mijlocul anului 2019, Lagarde a condus Fondul Monetar Internațional, fiind prima femeie care a deținut această funcție. În analiza crizei financiare din 2008, Lagarde a indicat „gândirea de grup” în industria dominată de bărbați și a cerut o reformă de gen.
Citește și: Turismul românesc ia avânt: Sosirile în unitățile de cazare au crescut cu 18,6% în primele 10 luni
3. Kamala Harris – Vicepreședinte ales, Statele Unite
La 7 noiembrie 2020, Harris a devenit prima femeie din istoria americană care a fost aleasă pentru a ocupa poziția de vicepreședinte. De asemenea, în 2016 Harris a fost prima femeie indian-americană care a fost aleasă în Senatul Statelor Unite. Iar în 2010, Harris a devenit prima femeie care a devenit procuror general al Californiei. Harris este originară din California. S-a născut în Oakland din părinți imigranți (mama ei era din India, iar tatăl ei din Jamaica).
4. Mary Barra – CEO, General Motors
Directorul general al General Motors din 2014, Barra este prima femeie care conduce unul dintre cei trei mari producători de automobile din SUA. Barra a investit miliarde în vehicule electrice, mașini autonome și un serviciu de ride-share numit Maven. În primăvara anului 2020, ea a schimbat liniile de producție ale companiei pentru a ajuta Ventec Life Systems să producă ventilatoare. General motors a obținut în mod constant scoruri ridicate în rapoartele privind egalitatea de gen; în 2018, a fost una dintre cele două companii globale care nu au nicio diferență de remunerare între femei și bărbați.
5. Abigail Johnson – CEO, Fidelity Investments
Abigail Johnson a ocupat funcția de CEO al Fidelity Investments din 2014, când a preluat locul tatălui ei și este președinte din 2016. Bunicul ei, Edward Johnson II, a fondat gigantul fondurilor mutuale din Boston în 1946. Ea deține un pachet estimat de 24,5% din acțiunile companiei, echivalentul a 3,7 trilioane de dolari în active gestionate. Johnson a îmbrățișat criptomonedele și, în 2018, Fidelity a lansat o platformă care permite investitorilor instituționali să tranzacționeze bitcoin și ether. Ea a lucrat vara la Fidelity până la facultate și s-a alăturat cu normă întreagă ca analist în 1988, după ce a primit un M.B.A la Harvard.
6. Melinda French Gates – Copreședinte, Fundația Bill & Melinda Gates
Melinda French Gates este una dintre cele mai puternice femei din filantropie, în calitate de co-președinte al Fundației Bill și Melinda Gates. În mai 2021, Bill și Melinda Gates au anunțat că vor divorța, dar vor rămâne copreședinți ai fundației. Melinda a devenit miliardar după ce Bill Gates și-a transferat acțiunile în valoare de 2,4 miliarde de dolari în mai 2021. Ca parte a misiunii fundației de a ajuta toți oamenii să ducă o viață sănătoasă și productivă, ea și-a dedicat o mare parte din munca drepturilor femeilor și fetelor.
7. Giorgia Meloni – Prim-ministru, Italia
Pe 22 octombrie 2022, Giorgia Meloni a preluat funcția de prim-ministru al Italiei, devenind prima femeie din istorie care a ocupat acest rol. Meloni este, de asemenea, președintele partidului de dreapta Frații Italiei. Ea și-a asumat această funcție în martie 2014. La 15 ani, s-a alăturat aripii de tineret a Mișcării Sociale Italiene, un partid care a fost fondat de susținătorii fostului dictator italian Benito Mussolini și care a fost descris drept „neofascist”. „Da familiilor naturale, nu lobby-ului LGBT, da identității sexuale, nu ideologiei de gen”, a spus ea într-un discurs din iunie 2022, creând teama că alegerea ei va eroda drepturile femeilor și ale LGBTQ.
8. Karen Lynch – CEO, CVS Health
Lynch a urcat pe primul loc la compania de servicii de sănătate cu 300.000 de angajați în februarie 2021. Ea s-a alăturat CVS în calitate de vicepreședinte executiv atunci când a finalizat achiziția de 70 de miliarde de dolari a Aetna în 2018. În martie 2020, Lynch s-a ocupat de răspunsul CVS la Covid; compania gestionează cel mai mare număr de site-uri de testare Covid gestionate independent din SUA. Lynch face parte din consiliul de administrație al U.S. Bancorp și este membru al consiliului consultativ al IBM Watson Health. De asemenea, face parte din Boston College Women’s Council.
9. Julie Sweet – Președinte și CEO, Accenture
Julie Sweet a devenit CEO al companiei globale de servicii Accenture în septembrie 2019. Înainte de a deveni CEO, Sweet a fost consilier general al Accenture și șef pentru America de Nord – cea mai mare piață a companiei. Sweet face parte, de asemenea, la Masa Rotunda de Afaceri, la Consiliul de Afaceri Internațional al Forumului Economic Mondial și la consiliul de administrație al Catalyst.
10. Jane Fraser – CEO, Citigroup
Jane Fraser, deține funcția de director al Citigroup de când a fost numită succesor al CEO-ului Michael Corbat în 2020; ea și-a asumat oficial rolul în martie 2021. În calitate de prima femeie director executiv al Citi din istorie, ea este și prima femeie care conduce o bancă importantă din Wall Street. Înainte de a fi numit CEO al companiei, Fraser a fost președinte al Citigroup și CEO al Global Consumer Banking. De când s-a alăturat Citi în 2004, ea a condus mai multe grupuri, inclusiv strategie corporativă și fuziuni și achiziții în timpul crizei financiare.