Pentru a evita scenariul de anul trecut prin care facturile au explodat iar populația căuta soluții pentru plata acestora, analiștii sunt de părere că soluția reformării pieței electrice impusă de către Executiv va avea efecte pozitive. În acest fel, industria nu va mai avea de suferit iar cetățeanul va plăti prețul corect, scrie economica.net, potrivit Reuters.
Comisia Europeană a prezentat luni, într-o consultare publică, mai multe opțiuni menite să revizuiască modul în care centralele electrice vând electricitate. Reforma va fi propusă, însă, tocmai în luna martie.
”Trebuie să proiectăm o piaţă a electricităţii viabilă în viitor, care să permită livrarea beneficiilor unei energii curate tuturor”, a transmis Kadri Simson, comisarul european pentru energie.
Propunerile se axează pe extinerea în Europa a contractelor pe termen lung – CfD (Contracte pentru Diferență) și PPA (Contracte de achiziție de energie electrică). Aceste contracte furnizează centralelor electrice un preț fix pentru electricitatea pe care o produc. Această extindere ar crea o zonă de siguranță între consumator și prețurile schimbătoare de pe piața energiei. Rezultatul acestora ar fi un nivel stabil pentru companii și gospodării, subliniază Executivul European.
Drumul către rezultatele așteptate se vor descoperi în urma licitațiilor publice pentru energie regenerabilă. Acestea vor trebui să inculdă PPA sau garanții pentru credite din partea statului pentru firmele care semnează contracte de cumpărare a energiei electrice.
Te mai poate interesa și: Sute de mașini la sute de lei. ANAF scoate la licitație autoturismele confiscate. Fiat Hybrid la doar 1000 de lei
Printre măsurile mai dure la care Comisia Europeană s-a gândit se numără soluția CfD. Aceasta constă în bunăvoința centralelor electrice care primesc sprijin din partea statului să semneze contracte pentru diferență. O a doua soluție o reprezintă obligativitatea impunerii acestor tipuri de contracte, însă acest lucru vine acompaniat de riscuri, subliniază CE.
„O astfel de modificare ar reprezenta un risc la adresa investiţiilor necesare în acest tip de generare a electricităţii, ar putea majora costurile investiţiei, deci ar putea fi contraproductivă”, mai spune Executivul.
Mai citește și: Sanitas amenință cu o nouă grevă în sănătate. Protestele încep miercuri. Se cer majorări ale salariilor cu 15%