Miliardarul sud-african, Elon Musk, unul dintre cei mai bogați oameni ai planetei face apel la populația îndatorată că valul de turbulențe de pe piața bancară din Statele Unite ar putea să ajungă să facă dezastru și pe piața imobiliară, a relatat Markets Insider.
Citește și: Elon Musk vrea să își construiască un oraș în Texas. Planurile miliardarului au ieșit la suprafață
„Aceasta este de departe cea mai gravă problemă care se conturează la orizont”, a scris el pe Twitter, platforma social media pe care a cumpărat-o în luna octombrie a anului trecut. „Creditele ipotecare de asemenea”, a adăugat el.
Elon Musk a comentat la postarea unor analiști, realizată de Kobeissi Letter, un newsletter săptămânal cu cele mai importante știri financiare pentru investitori. În cadrul postării, analiștii avertizau că dobânzile de referință ar putea provoca o recesiune de către Fed, Banca centrală a SUA.
În ultimul newsletter, analiștii au evidențiat datorii record de 2,5 trilioane de dolari pe piața imobiliară, însă gravele probleme vor ajunge la maturitate în următorii 5 ani. Persoanele afectate vor fi cele cu rate la bancă, a anunțat hotnews.ro.
Noul avertisment reperat de către miliardar, în ceea ce privește piața imobiliară din SUA, a fost și continuă să fie criticat dur, mai ales acțiunile Fed legate de dobânzile de referință.
Vinovatul pentru prăbușirea prețului acțiunilor Tesla pe bursă anul trecut, este Fed, a spus Musk. Miliardarul a pierdut zeci de miliarde de dolari din averea personală, dar și poziția de cel mai bogat om din lume.
Majorarea dobânzilor ar afecta întreaga piață, lăsând-o fără bani, astfel și investitorii de bursă vor avea mai puține fonduri. Musk nu este singurul care susține că piața imobiliară din SUA ar putea întâmpina probleme grave.
Analista Genevieve Roch-Decter, CEO-ul companiei de consultanță Grit Capital, a scris pe Twitter în urmă cu câteva zile faptul că, prăbușirea Silicon Valley (SVB) a fost doar un „blip”, iar creditele ipotecare sunt „o bombă cu ceas mult mai mare” în bilanțurile băncilor.
De asemenea, Bank of America a spus că creditele ipotecare ar fi „următoarea piesă de domino” care are destule șanse că cadă pentru piețe și economia americană. Banca de investiții JPMorgan a declarat că o creștere bruscă a numărului de persoane pentru care nu își mai pot plăti ipoteca ar duce cu siguranță la pierderi de 38 de miliarde de dolari în zona bancară.
Piața bancară americană este urmărită cu îngrijorare de analiștii din întreaga lume în perioade de criză, după ce prăbușirea neașteptată a acesteia în 2007 a provocat cea mai mare criză economică la nivel mondial după marea recesiune din perioada interbelică, a transmis sursa citată.
Alte articole: Elon Musk a redevenit cel mai bogat om din lume. Cât a câştigat luni fondatorul Tesla