Miliardarul Elon Musk este de părere că în Statele Unite se apropie galopant o recesiune şi îşi face griji că încercările Rezervei Federale (Fed) de a reduce inflaţia ar putea să agraveze încetinirea economiei, relatează CNBC.
Alte articole: O nouă lovitură din partea Guvernului. Pensiile de serviciu pentru 5 categorii de pensionari vor fi înghețate
Într-o postare Twitter, CEO-ul Tesla, a cerut Fed ”să reducă imediat ratele dobânzilor” pentru că în caz contrar riscă ”să amplifice probabilitatea unei recesiuni severe”. Declaraţiile au venit într-un schimb de replici cu co-fondatorul Tesmanian, Vincent Yu, la care au participat şi alţii.
Mai târziu în discuţie, fondatorul NorthmanTrader, Sven Henrich, a observat că Fed:
„a menţinut politica monetară relaxată pentru prea mult timp, interpretând total greşit inflaţia, şi acum a înăsprit-o agresiv, la cea mai mare construcţie a datoriei din istorie, fără să ţină seama de efectele de decalaj ale acestor creşteri ale dobânzilor, riscând să întârzie din nou să-şi dai seama de prejudiciul făcut.”
Musk a răspuns: „Exact”.
Aceasta nu este prima dată când Musk avertizează despre un dezastru economic iminent. Într-un schimb de opinii similar din 24 octombrie, cel mai bogat om din lume a estimat că o recesiune globală ar putea dura ”până în primăvara lui ’24”, deşi a remarcat că ”doar presupune”.
Această predicţie a venit pe fondul unei serii de avertismente economice din partea altor directori de companii, inclusiv CEO-ul Amazon, Jeff Bezos, CEO-ul JPMorgan, Jamie Dimon, şi CEO-ul Goldman Sachs, David Solomon.
Fed pare să intre în etapele târzii ale unei campanii de majorare a dobânzilor, menită să combată inflaţia care se află încă aproape de cel mai înalt nivel din ultimii 40 de ani. Banca centrală şi-a majorat dobânda de referinţă de şase ori în acest an, ducând rata dobânzii la împrumut overnight la un interval ţintă de 3,75%-4%, fiind aşteptat să o mai crească de câteva ori înainte de a se opri.
În ultimele zile, oficialii Fed au spus că se aşteaptă la creşteri mai mici decât cele patru majorări consecutive de 0,75 puncte procentuale, dintre care cea mai recentă a avut loc la începutul lunii noiembrie. Preşedintele Fed, Jerome Powell, a confirmat miercuri posibilitatea că vor avea loc creşteri mai mici ale dobânzilor, chiar dacă progresele în lupta împotriva inflaţiei au fost în mare parte nesatisfăcătoare.
Citește și: Ursula von der Leyen cere eliminarea plasticului în UE. Comisia Europeană pregătește legi dure