- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Elveția ocupă locul 5 în topul țărilor europene cu cele mai mari pensii. Care este venitul acordat vârstnicilor în 2024

11 Oct, 21:49 • Bocioacă Bianca
Elveția are cel mai mare salariu mediu din lume, dar nu și cea mai mare pensie. Cel mai nou raport realizat de Eurostat prezintă topul celor mai mari venituri ale seniorilor din Europa.
Elveția ocupă locul 5 în topul țărilor europene cu cele mai mari pensii. Care este venitul acordat vârstnicilor în 2024

Elveția ocupă locul 5 în clasamentul pensiilor primite de vârstnici. Pentru realizarea acestui studiu au fost luați în calcul mai mulți factori precum standardele puterii de cumpărare. Pe primul loc se află Islanda, cu un venit mediu de 2,762 de euro, iar pe ultimul loc se poziționează pe ultimul loc cu 131 euro. Media europeană este de 1.224 de euro.

Citește și: Top 12 cele mai sigure țări din lume în cazul izbucnirii celui de-al Treilea Război Mondial. Elveția, singura țară europeană sigură în caz de conflict armat

Elveția oferă o pensie medie de 2.138 de euro, puțin peste o treime din salariul mediu net de aproape 6.300 de euro. Pe cel de-al doilea loc se află Austria, cu 1.962 de euro, venitul fiind ușor mai mic decât salariul mediu net de 2.397,12 euro (aproape 82% din salariu), dar şi de Olanda, cu o pensie de 1.931 euro (circa 60% din salariu).

Irlanda ocupă abia locul al optulea, oferind o pensie de 1.906 euro, față de salariul mediu net de 2.860 de euro. Urmează Italia (1.561), Franţa, Spania, Germania, acestea având pensii aproape identice – 1.450 de euro.

Ultimele poziții ale clasamentului sunt ocupate de țările balcanice, Bulgaria ocupând cea mai proastă poziție. România oferă un venit de 226 de euro, sumă ce reprezintă puțin peste 25% din salariu.

Citește și: Aproximativ 10.000 de persoane din Elveția au intentat proces colectiv statului pentru despăgubiri legate de măsurile din pandemie

În România nu e ca-n Elveția

Peste 170.000 de pensionari români ar putea primi pensii mai mari de la 1 noiembrie 2024. Este vorba despre persoanele care, până la acest moment, nu au primit nici decizia și nici banii în plus. Casa de Pensii a anunțat că acest lucru se va corecta de la începutul lunii viitoare.

„Sunt decizii ce au mai multe realculari prin adăugare stagii și/sau venituri, iar în cazul lor procesarea fiind anevoioasă, necesitând timp de lucru mai mare din partea lucrătorilor.

Un procent mic sunt și acele decizii retrase, unde s-au constatat greșeli. Ele se revizuiesc și se transmit deciziile corecte”, au spus specialiștii în pensii, potrivit bugetul.ro.