Conform datelor publicate de think tank-ul Ember Energy, energia survenită din sursele eoliene și solare a depășit pentru prima dată în istorie gazele naturale. Procentul energiei generate a fost de 22,28% din regenerabile și 19,91% din gaze, scrie stiripesurse.ro.
Astfel, a cincea parte din electricitatea Uniunii Europene a fost generată de energia regenerabilă. Energia nucleară și cea hidro rămâne, încă, pe primul loc, cu un procent de 32,04%.
Economii de 10 miliarde de euro s-au făcut în urma avansului producției de energie solare și a celei eoliene. Cea solară a avut un avans de 24%, iar eoliana de 33%, în Uniunea Europeană, potrivit Ember.
Din cele 27 de țări membre, 20 dintre ele și-au bătut propriile recorduri. Olanda a fost țara cu cea mai mare producție eoliană (14%) la nivelul UE, urmată de Spania (12%).
Gazele vor înregistra o scădere mult mai mare până în anul 2025, preconizează Ember. Cărbunele va pierde și el teren în fața energiei verzi.
Mai citește și: Prețurile caselor sunt de zeci de ori mai mici, de la 5.000 de euro. Ziua și cumpărarea. Românii se mută după graniță.
Chiar dacă producția de cărbune a fost readusă la viață din cauza crizei energetice, aceasta a înregistrat o creștere de doar 1,5% în creșterea utilizării pentru producerea de energie electrică în blocul comunitar. În anul anterior, creșterea utilizării era de 15,99% iar în ultimele patru luni din 2022, a scăzut cu 6%.
Din cele 22 de milioane de tone importate de către Uniunea Europeană în anul trecut, s-a consumat doar o treime. Astfel, cele 26 de centrale pe cărbune ca au fost puse în funcțiune pe perioada situației de urgență, au avut o medie de funcționare de 18%.
„Europa a evitat ce era mai rău din criza energetică”, a spus într-un comunicat responsabilul cu data insight de la Ember, Dave Jones.
Acesta a mai adăugat că „orice teamă legată de o revenire a cărbunelui deja a murit”.
Te-ar mai putea interesa și: Ministrul Finanțelor promite schimbarea salariului minim. „Salariul minim va crește, cu siguranță, din nou!”