Letonia se alătură discuțiilor privind posibilitatea desfășurării unor trupe occidentale în Ucraina, declară oficialii letoni miercuri, în urma sugestiilor președintelui francez Emmanuel Macron. Această abordare vine în contrast cu reacțiile anterioare ale altor state susținătoare majore ale Ucrainei în conflictul cu Rusia.
„Letonia continuă să evalueze diverse modalități de consolidare a sprijinului pentru Ucraina. Dacă aliații NATO ajung la un consens pentru desfășurarea de trupe în Ucraina, Letonia este deschisă să participe,” declară un purtător de cuvânt al Ministerului leton al Apărării pentru agenția DPA.
La finalul unei conferințe internaționale de susținere a Ucrainei, la care au participat aproximativ 20 de șefi de stat și de guvern luni la Paris, președintele Macron nu exclude posibilitatea ca unele state europene să trimită trupe în Ucraina. El argumentează că în contextul avansului trupelor rusești în estul Ucrainei, „nimic nu poate fi exclus” și că „trebuie depus tot efortul pentru ca Rusia să nu câștige acest război”.
Primul care a adus în discuție această posibilitate, dar a exprimat rezerve, a fost premierul slovac Robert Fico. El a declarat înaintea reuniunii găzduite de Franța că mai multe state membre ale UE și NATO iau în considerare trimiterea de soldați în Ucraina prin acorduri bilaterale.
În timp ce principalele țări care oferă sprijin militar Ucrainei, inclusiv SUA, Marea Britanie, Germania, Polonia, Cehia, dar și alte state din UE și NATO, s-au distanțat de sugestiile lui Macron, asigurând că nu au în plan trimiterea trupelor de luptă în Ucraina.
De asemenea, oficiali din cadrul NATO au subliniat că Alianța nu are planuri de a trimite trupe în Ucraina pentru a lupta în conflictul cu Rusia.
„NATO și aliații săi au oferit Ucrainei un sprijin militar fără precedent. Acest lucru este evident începând din 2014 și s-a intensificat după invazia rusă extinsă. Cu toate acestea, nu există planuri de trimitere a trupelor NATO pe teren în Ucraina,” au declarat oficiali NATO pentru agenția EFE, fără a oferi detalii suplimentare.
Împreună cu Lituania și Estonia, celelalte două state baltice foste republici sovietice, Letonia furnizează Ucrainei cel mai semnificativ sprijin raportat la PIB, respectiv 1,4% din PIB pentru Lituania, 1,1% pentru Letonia și 1,3% pentru Estonia. De asemenea, cele trei state baltice au pledat la Bruxelles pentru cele mai drastice sancțiuni împotriva Rusiei, inclusiv o propunere a Letoniei de interzicere totală a importurilor de cereale din Rusia în UE.
Ai putea citi azi și: Descoperă oportunități de carieră cu salariu de 30.000 de euro – Experiența nu este necesară!