Romanian
 - 
ro
Știri externe

Europa Centrală și de Est ar putea deveni stâlpul Europei de Vest. România în top cu surse nepoluante

06 Oct, 09:56 • Oprea Alina
Economiile Europei Centrale și de Est, în trecut mai puțin vizibile, se pregătesc pentru o creștere a influenței, datorită costurilor competitive și surselor de energie nepoluante din ce în ce mai răspândite în regiune
Europa Centrală și de Est ar putea deveni stâlpul Europei de Vest. România în top cu surse nepoluante

Regiunea de Vest a eclipsat pentru foarte mult timp Europa de Est și Centrală din punct de vedere al economiei. Viitorul, totuși, se poate prezenta altfel pentru partea estică și centrală pentru că baza aparținătoare respectivei zone devine din ce în ce mai competitivă din punct de vedere al costurilor și al sistemelor de energie, conform Reuters, potrivit informațiilor furnizate de Digi24.

Este cunoscut faptul că Germania este statul care deține cele mai mari industrii și cele mai influente, totofată. Totuși, evenimentele din ultimii ani care s-au întâmplat împrejurul lumii au dus la repercusiuni, mai ales din punct de vedere al costurilor, astfel că invazia Rusiei contra Ucrainei a provocat creșterea costurilor energiei electrice, dar și restricții, precum cele de utilizare a combustibililor fosili. Chiar dacă a trecut mai bine de un an de la invazia Rusiei contra Ucrainei, costurile nu au sczăut foarte mult, iar restricțiile au impact, în continuare, asupra întreprinderilor.

Etapa pe care cu toții o urmăresc la momentul actual este de a muta producția în alte zone de exploatare ale Europei, unde costurile sunt mai diminuate față de ceea ce se confruntau ei, și, totodată, regiuni în care sistemele energetice nu ar mai produce atât de multe emisii.

Vezi și: Oportunități de export de energie: România se alătură culoarului verde Grecia-Polonia

Europa de Est
Europa de Est

De ce Europa de Est și Centrală?

În ciuda reputației deținute pentru industrii grele învechite care au servit fosta Uniune Sovietică și au produs mașini și aparate de calitate inferioară, se arată că unele dintre cele mai importante fabrici de producție electronică din Europa se află în Ungaria și România, iar Polonia, Slovacia și Cehia au dezvoltat industrii de producție auto cu lanțuri de aprovizionare extinse. De asemenea, Polonia și Ungaria se numără printre principalii producători de baterii reîncărcabile din afara Chinei, cu cote de piață de 6% și 3%, respectiv, în 2022, indicând potențialul semnificativ de creștere în industria bateriilor din Europa Centrală în decenii viitoare, potrivit celor de la Warsaw Institute Review, conform Digi24.

Ce a dus la o creștere observată din Europa Centrală și Estică? Costul scăzut al terenurilor din zona respectivă, dar și al forței de muncă. Polonia, Ungaria, România, Slovacia și Cehia sunt printre cele ale căror costuri în materie de forță de muncă sut mai puțin de jumătate din costul pe oră în principalele economii, conform statisticilor oferite de Dastatis, după cum a comunicat Digi24.

În timp ce Polonia – cea mai mare economie din Europa de Est, după Rusia – se bazează în mare măsură pe cărbune pentru energie, multe alte economii importante din regiune își asigură mai mult de două treimi din energia electrică din surse nepoluante, conform datelor furnizate de grupul de reflecție Ember, conform analizei realizate de Reuters, potrivit Digi24.

Cele mai importante piețe

Slovacia prevede o creștere a PIB-ului său de peste 2% în 2024, susținută de investiții solide în capital, și obține aproximativ 84

România se îndreaptă către obținerea a 71% din energia sa electrică din surse nepoluante până la sfârșitul lui 2023, în principal datorită unei creșteri semnificative a producției de energie hidroelectrică, care a reprezentat peste 36% din furnizarea de energie electrică în primele opt luni ale anului 2023, comparativ cu aproximativ 26% în aceeași perioadă din 2022, conform datelor Ember furnizate de Reuters potrivit Digi24.

România planifică extinderi semnificative ale capacității eoliene și solare în perioada următoare, în scopul de a ajunge la obiectivul stabilit de guvern, de a asigura peste 30% din producția de energie electrică din surse regenerabile până în 2030. În același timp, sistemul energetic al Ungariei rămâne predominant curat, cu aproape jumătate din producția sa provenind din energie nucleară și mai mult de 15% din energie solară.

România, Ungaria, Slovacia, Cehia și Plonia au reușit ca în opt luni emisiile combinate ale sectoarelor energetice să fie cu aproximativ 20% mai mici decât cele din Germania.

Europa Centrală și cea de Est ar putea deveni un punct cheie al economiei regionale  dacă își menține costurile ca și până acum: substanțiale din punct de vedere al forței de muncă și menținerea profilului energetic mai curat față de cel al Germaniei; acești factori sunt suficienți încât Germania să facă elemente cheie ale economie pentru următorii ani.

Vezi și: Cât vor plăti românii pentru gaze în iarna 2023 – 2024 și cât vor mai putea achita facturile cu cardurile pentru energie de la Guvern

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Emisiunea din România care oferă cel mai mare premiu din televiziune. Câștigătorul primește 120.000 de euro
Emisiunea din România care oferă cel mai mare premiu din televiziune. Câștigătorul primește 120.000 ...
Toni Greblă, șeful Autorității Electorale Permanente, va fi revocat din funcție
Toni Greblă, șeful Autorității Electorale Permanente, va fi revocat din funcție
Gata cu abuzurile angajatorilor asupra muncitorilor români din Spania! Documentul pe care angajații români îl vor primi lunar alături de fluturașul de salariu
Gata cu abuzurile angajatorilor asupra muncitorilor români din Spania! Documentul pe care angajații ...
S-a scumpit motorina! Care sunt, marți, prețurile la pompă
S-a scumpit motorina! Care sunt, marți, prețurile la pompă
Care este cel mai sigur loc din mașină în cazul unui eveniment rutier
Care este cel mai sigur loc din mașină în cazul unui eveniment rutier
Bani europeni pentru sprijinirea a peste 450.000 de români! Cum vor fi cheltuiți
Bani europeni pentru sprijinirea a peste 450.000 de români! Cum vor fi cheltuiți
Cel mai tare test IQ din 2025. Unde este astronomul?
Cel mai tare test IQ din 2025. Unde este astronomul?
Zara închide mai multe magazine, deși compania a înregistrat o creștere a profitului. Aproape 1.300 de angajați rămân fără loc de muncă
Zara închide mai multe magazine, deși compania a înregistrat o creștere a profitului. Aproape 1.300 ...
Piața muncii în 2025. Concedieri, interzicea muncii de acasă și șefi tot mai toxici: „Dacă ești leneș, pot găsi pe cineva care să te înlocuiască”
Piața muncii în 2025. Concedieri, interzicea muncii de acasă și șefi tot mai toxici: „Dacă ...
Horoscop săptămânal Cristina Demetrescu. Zodia care aşteaptă câştiguri până la finalul lunii februarie
Horoscop săptămânal Cristina Demetrescu. Zodia care aşteaptă câştiguri până la finalul lunii ...
Testare gratuită în București, pentru depistarea HIV și a virusurilor hepatitei. Rezultatul se dă rapid
Testare gratuită în București, pentru depistarea HIV și a virusurilor hepatitei. Rezultatul se dă ...
Trump spune că se va întâlni cu Zelenski ”săptămâna asta sau cea viitoare”. Putin vede ”necesară” prezența Europei la negocierile pentru pace, însă abia după discuțiile Rusia-SUA
Trump spune că se va întâlni cu Zelenski ”săptămâna asta sau cea viitoare”. Putin vede ”necesară” ...
Dacia, în topul vânzărilor auto din Europa la început de 2025
Dacia, în topul vânzărilor auto din Europa la început de 2025
Musk îi somează din nou pe bugetari să spună ce fac la muncă. Mulți i-au răspuns ironic. ”Mi-am plimbat câinele, am antrenat echipa de baschet a fiului meu”
Musk îi somează din nou pe bugetari să spună ce fac la muncă. Mulți i-au răspuns ironic. ”Mi-am ...
O nouă escrocherie pe WhatsApp! Metoda „Voteaz-o pe Adeline” te lasă fără bani în conturi! Avertismentul specialiștilor de la Securitate Cibernetică
O nouă escrocherie pe WhatsApp! Metoda „Voteaz-o pe Adeline” te lasă fără bani în conturi! ...
Crin Antonescu îl demolează pe Călin Georgescu: ”A obținut în condiții dubioase două milioane de voturi. Cum adică discută numai cu poporul? Omul ăsta, dacă ar câștiga, ar pretinde să desființeze tot”
Crin Antonescu îl demolează pe Călin Georgescu: ”A obținut în condiții dubioase două milioane ...
Scandalul stocurilor de gaze ia amploare. Sebastian Burduja critică lipsa de transparență a Depogaz
Scandalul stocurilor de gaze ia amploare. Sebastian Burduja critică lipsa de transparență a Depogaz
Adriana Bahmuțeanu nu-și mai recunoaște copiii. Eduard și Maximus o tratează ca pe un dușman: „M-a împins când i-am spus ‘Bună, mami!’”
Adriana Bahmuțeanu nu-și mai recunoaște copiii. Eduard și Maximus o tratează ca pe un dușman: „M-a ...