Polonia își închide complet granița cu Belarus și accelerează măsurile de întărire a frontierei estice, în cadrul unui efort strategic de combatere a migrației necontrolate și a influenței rusești în regiune. Zidul de frontieră, proiectat să fie finalizat până vara viitoare, face parte dintr-un plan mai amplu de securitate. Acest proiect include instalarea de camere termice și de noapte, construirea unui drum de patrulare și întărirea gardului de oțel de 5 metri ridicat în 2022. Bugetul alocat depășește 587 milioane de euro, jumătate fiind asigurată de guvernul condus de Donald Tusk, potrivit bugetul.ro.
Te-ar mai putea interesa și: Lista punctelor de trecere a frontierei care se închid de la 1 ianuarie 2025, când România aderă complet la spațiul Schengen
foto: frontiere Polonia și Belarus
Construcția zidului a început la sfârșitul lui 2021, ca răspuns la afluxul de migranți facilități de regimul Lukașenko. Acest val migrator este descris de oficialii polonezi drept un „război hibrid” orchestrat de Rusia, folosind migranții ca armă împotriva statelor vecine. În paralel, Polonia a lansat și proiectul „East Shield”, destinat autoapărării Europei, cu un buget de 2,3 miliarde de euro. Acesta va include bariere antitanc, șanțuri și noi sisteme de supraveghere a spațiului aerian.
În același timp, Varșovia a cerut sprijin financiar din partea Uniunii Europene pentru măsurile de apărare, iar Comisia Europeană a alocat deja 170 de milioane de euro țărilor aflate la granițele cu Rusia și Belarus. Donald Tusk, liderul guvernului polonez, consideră aceste investiții esențiale pentru a proteja Europa de amenințările hibride ale Moscovei.
„Această rută de migrație creată artificial va fi închisă în timpul verii viitoare, sper și cred acest lucru”, a mai punctat Duszczyk.
Deși proiectele de securizare au atras critici din partea organizațiilor neguvernamentale, Polonia continuă să susțină măsuri stricte împotriva migrației ilegale. Suspendarea temporară a dreptului la azil, anunțată în octombrie 2024, a stârnit controverse, dar Varșovia consideră că este o decizie necesară pentru a descuraja încercările de a trece granița din Belarus.
În lunile următoare, Polonia va construi și un drum strategic până la exclava rusă Kaliningrad, pentru a permite trupelor să răspundă mai rapid la eventualele provocări de securitate. Oficialii avertizează însă că regimul Lukașenko ar putea încerca să escaladeze conflictul, inclusiv prin sabotarea infrastructurii frontaliere.
Te-ar mai putea interesa și: Comisia Europeană lansează propunerea: Controlul digital al frontierelor UE, implementat treptat în următoarele 6 luni!