Indicatorul de Încredere Macroeconomică, realizat de Asociaţia CFA România, a scăzut cu 4,8 puncte, până la valoarea de 54.2 puncte, în luna iunie 2023, informează ziare.com. În ceea ce privește anticipațiile pentru cursul de schimb, este observată o depreciere a leului față de euro, cu o valoare de 5.0438 pentru un euro, și totodată, o rată a inflației de 8.21% în următoarele 12 luni.
Adrian Codîrlaşu, vicepreşedinte al CFA România, a afirmat că încrederea în economie s-a redus. El a declarat că inflația anticipată pentru următoarele 12 luni este mai mare, precum și rata de dobândă ROBOR 3M, în comparație cu rezultatele obținute în exercițiul anterior. În ceea ce privește anticipațiile pentru cursul de schimb, este identificată o depreciere a leului față de euro, cu o valoare de 5.0438 pentru un euro, și totodată, o rată a inflației de 8.21% în următoarele 12 luni.
Te-ar putea interesa și următorul subiect: 2023, anul schimbărilor pentru mulți salariați din România. De ce se tem românii când caută alt loc de muncă – sondaj
„În contextul deficitului bugetar ridicat şi anticipaţiilor de majorare de taxe indirecte, încrederea în economie s-a redus. Consistentă cu această evoluţie, este observată o anumită revenire a anticipaţiilor inflaţioniste.
Astfel, s-au majorat atât inflaţia anticipată pentru următoarele 12 luni, cât şi rata de dobândă ROBOR 3M comparativ cu valorile înregistrate în exerciţiul anterior.
De asemenea, cum o taxare suplimentară conduce la o scădere a cererii, şi anticipaţiile de creştere economică s-au redus faţă de exerciţiul anterior”, a declarat Adrian Codîrlaşu.
Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a scăzut cu 4.8 puncte în iunie 2023, ajungând la 54.2 puncte. Situația s-a datorat componentei de anticipații, care a înregistrat o reducere puternică, de 9.1 puncte, ajungând la valoarea de 47.7 puncte. Rezultatele sondajului arată că rata anticipată a inflației a crescut față de exercițiul anterior. S-a situat la valoarea medie de 8.21%.
94% dintre participanții sondajului anticipează o depreciere a leului în următorul an, comparativ cu valoarea actuală. Valoarea medie a anticipațiilor pentru următoarele 6 luni este de 4.9894 lei pentru un euro. În ceea ce privește orizontul pentru următoarele 12 luni, valoarea medie este de 5.0438 lei pentru un euro, în scădere față de rezultatele înregistrate în exercițiul anterior.
50% dintre participanți anticipează o scădere a prețurilor proprietăților rezidențiale în orașe. 31.3% dintre participanți anticipează o stabilitate în următoarele 12 luni. De asemenea, 69% dintre oameni sunt de părere că tarifele actuale sunt supraevaluate, iar 25% spun că sunt corect evaluate.
Citește și despre: Cum ar putea românii să reducă facturile pentru energie – SONDAJ