Prețul cărnii de pui din Bulgaria a crescut spectaculos în ultimii șase ani, cu un salt de cel puțin 75%, arată un raport publicat de Novini.bg. Dacă în 2019 prețul cărnii de pasăre era de doar 4,58 leva per kilogram (aproximativ 2,5 euro), până în 2024 acesta a ajuns la o medie de 17 leva per kilogram (aproape 9 euro). Fileul de pui, un aliment de bază în gospodării, a urmat aceeași traiectorie, ajungând la prețuri cu peste 70% mai mari, potrivit economedia.ro.
Te-ar mai putea interesa și: România și Bulgaria, în fruntea unui clasament rușinos al UE: Campioane la deficit bugetar!
foto: Bulgaria
Prețul mediu al cărnii de pasăre a crescut la 5,35 leva în 2021, apoi la 6,75 leva în 2022, culminând cu 7,71 leva în 2023. În cazul fileului de pui, prețul a crescut de la 8 leva per kilogram în 2019, la 13,99 leva în 2024, în ciuda unei stabilizări temporare în 2021.
În paralel, prețurile rămân mai competitive în alte țări europene, cum ar fi Polonia, ceea ce arată dificultățile pieței bulgare. În Bulgaria, consumul de carne de pui este de aproximativ 12 kilograme per persoană anual, clasându-se după carnea de porc, care domină cu 30 de kilograme per persoană.
Creșterile de prețuri pun presiune pe bugetele familiilor. Potrivit Confederației Sindicatelor Bulgare (CITUB), o familie de trei membri are nevoie de cel puțin 2653 leva (1350 de euro) lunar pentru a acoperi cheltuielile de bază, iar un adult care lucrează trebuie să câștige cel puțin 1474 leva (750 de euro) net pe lună pentru a-și acoperi nevoile.
Te-ar mai putea interesa și: Probleme pentru români după aderarea la Schengen. Unde s-ar putea muta cozile de la granița dintre Bulgaria și Grecia