Potrivit datelor publicate vineri de Eurostat, în 2023, exporturile Uniunii Europene de produse medicale şi farmaceutice către ţările din afara blocului comunitar au suferit o scădere cu 3,5% în comparaţie cu anul 2022, în timp ce importurile au înregistrat o creştere de 6,1%, transmite Agerpres.
Conform acestor date, în anul precedent, exporturile Uniunii Europene de medicamente și produse farmaceutice au fost în valoare de 277 miliarde de euro, în timp ce importurile au totalizat 119 miliarde de euro. Ca rezultat, excedentul balanței comerciale a UE în comerțul cu medicamente și produse farmaceutice a atins 158 miliarde de euro, reprezentând a doua cea mai înaltă valoare înregistrată vreodată, după vârful de 174 miliarde de euro înregistrat în 2022.
În ceea ce privește situația statelor membre, Germania cu 43 miliarde de euro și Irlanda cu 31 miliarde de euro au înregistrat cele mai mari excedente în exporturile Uniunii Europene de medicamente și produse farmaceutice în afara granițelor sale. În contrast, România, Slovacia, Malta, Estonia și Cehia au fost singurele state membre cu deficite comerciale în aceste schimburi, România fiind în frunte cu un deficit de 332 de milioane de euro.
Citește și: Probleme majore pentru români. Mai multe medicamente vitale riscă să dispară
Conform datelor Eurostat, în 2023, România a exportat medicamente și produse farmaceutice în afara UE în valoare de 327 milioane de euro, în timp ce importurile au însumat 659 milioane de euro. În ceea ce privește ponderea, exporturile României au constituit doar 1,3% din totalul exporturilor blocului comunitar de medicamente și produse farmaceutice, în timp ce importurile au reprezentat 17,9% din totalul importurilor UE, atingând cel mai înalt nivel.
Conform datelor Eurostat, în 2023, România a exportat medicamente și produse farmaceutice în afara UE în valoare de 327 milioane de euro, în timp ce importurile au însumat 659 milioane de euro.
În ceea ce privește ponderea, exporturile României au constituit doar 1,3% din totalul exporturilor blocului comunitar de medicamente și produse farmaceutice, în timp ce importurile au reprezentat 17,9% din totalul importurilor UE, atingând cel mai înalt nivel.
Te-ar putea interesa și: Marcel Ciolacu, anunț despre medicamentele compensate. Antibiotice Iași ar putea produce tratamente inovative în curând