- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Fără telefoane mobile în acest loc! Legea a fost aspru criticată

12 Aug, 21:37 • Preda Silvia
O lege controversată privind telefoanele mobile a fost promulgată de președintele rus Vladimir Putin. Decizia a fost aspru criticată.
Fără telefoane mobile în acest loc! Legea a fost aspru criticată

Fără telefoane mobile. Guvernul Rusiei a interzis folosirea smartphone-urilor de către forțele sale în Ucraina, scrie novayagazeta.eu. E un val de nemulțumire în rândul militarilor ruși, cei vizați direct, dar și al experților.

Vladimir Putin a promulgat proiectul de lege care prevede sancțiuni dure pentru militarii ruși care folosesc telefoanele mobile în apropierea frontului. Smartphone-urile sunt folosite pentru a descărca hărți electronice actualizate și pentru a coordona atacurile cu drone – aspecte esențiale în războiul modern.

„Telefoanele inteligente sunt folosite peste tot”, conform lui Yan Matveyev, analist militar la Fundația Anticorupție a lui Alexey Navalny.

Pentru comunicare, navigare… internet și comunicații mobile. Interzicerea smartphone-urilor în prima linie ar fi ca și cum ar interzice încălțămintea sau îmbrăcămintea nereglementată. Nu are sens să discutăm dacă militarii ar putea respecta aceste reguli. Bineînțeles că nu ar putea – totul s-ar opri.

Fără telefoane mobile în apropierea frontului

telefoane mobile
telefoane mobile

Citește și: O țară din Europa interzice folosirea telefoanelor mobile în şcoli. Profesorii vor face controale

Matveyev a sugerat că legislația inaplicabilă ar putea fi folosită de comandanți ca o modalitate de a exercita un control mai mare asupra subordonaților lor. „Orice comandant ar putea spune cu ușurință că cineva a încălcat o regulă ori de câte ori are chef și să administreze o pedeapsă.”

Legea se aplică nu numai tabletelor și smartphone-urilor, ci și dispozitivelor de control de la distanță pentru drone, walkie-talkie cu acces la internet, scanere de frecvență, laptop-uri, precum și orice dispozitive compatibile cu Bluetooth sau wifi, inclusiv ceasuri inteligente și căști fără fir.

Avem acum termenul „război centrat pe rețea”, referindu-se la o singură rețea de comunicații care poate fi utilizată de diferite unități pentru a transfera informații”, a declarat editorialistul militar israelian David Sharp pentru Novaya Europe.

Utilizarea dispozitivelor civile a devenit o problemă serioasă pentru toate forțele militare și sunt interzise în majoritatea armatelor europene, a continuat Sharp, întrucât orice dispozitiv care emite un semnal pe linia frontului este o țintă pentru recunoașterea electronică a inamicului.

Vezi și: Țara care a interzis TikTok pe telefoanele oficialilor! Ce se întâmplă cu aplicația chinezească în România