Cetățenii satului Dinoša din Muntenegru sunt martorii unui fenomen natural uluitor! Concret, pe o pajiște din Podorița este un copac care se transformă într-un izvor, iar totul se întâmplă timp de două zile pe an, spune antena3.ro.
Așa cum arată primele informații, cetățenii satului Dinoša din Muntenegru se bucură două zile pe an de un fenomen natural uluitor. Concret, oamenii au posibilitatea de a vedea copacul care se transformă într-un izvor.
Pe o pajiște din Podorița se află așezat un dud din care țâșnește apă din belșug. Imaginile sunt unele impresionante, iar în același timp, fenomenul este explicat de oamenii de știință. Ploile puternice care inundă izvoarele subterane sunt responsabile de acest lucru. Concret, presiunea suplimentare împinge apa în sus direct prin trunchiul copacului, până când ajunge să iasă printr-o gaură, la câțiva metri deasupra solului.
Citește și: Lege votată în Parlament. Aceștia sunt copacii care nu vor mai putea fi tăiați
Fenomenul are loc în fiecare an încă din 1990 și durează timp de două zile. Mai mult decât atât, localnicii precizează că dudul are peste 100 ani.
„Lucrul acesta se întâmplă de 25 de ani, poate chiar de mai mult timp. Pomul are mai mult de 100 de ani, poate 150 de ani”, spune un localnic, Emir Hakramaj.
Fenomenele naturale uluitoare nu s-au ținut departe nici de România! Anul trecut, un nor dens s-a întins ca o peliculă în județele din estul țării. Mai multe persoane au sunat la 112, gândindu-se că este vorba despre o poluare industrială masivă, dar cu toate acestea, specialiștii au concluzionat că este un fenomen natural.
Pe fond de umezeală și praf, se formează un nor de ceață densă, la o altitudine foarte joasă. Comisarii de mediu au confirmat că fenomenul natural este unul rar întâlnit. Norul a fost observat inclusiv în Iași, Bacău și Vaslui.
„E o senzație de alergie a ceea ce se află în atmosferă. Un nor de praf în amestec cu umiditatea din atmosferă a creat o situație de disconfort major.
Se pare că acest nor de praf se va răspândi peste toată România, dar se va dispersa și efectele se vor diminua foarte mult, odată ce vor traversa România”, spune Silviu Gurlui.
Te-ar putea interesa și următorul subiect: Se dau amenzi uriașe pentru românii care plantează flori sau copaci pe spațiile verzi din jurul blocurilor. De ce autorizație aveți nevoie