Piața cerealelor este profund afectată de importurile din Ucraina, iar cele mai afectate de acest lucru sunt țările vecine. Piețele interne sunt extrem de destabilizate. Dată fiind situația, miniștrii Agriculturii din Polonia, Ungaria, Bulgaria, Cehia și România au făcut o înțelegere prin care, conform căreia au cerut Comisiei Europene să găsească și să ia măsuri prin care să stabilizeze piața internă a cerealelor, mai ales în contextul creşterii accelerate a importurilor din Ucraina.
Această poziție a oficialilor din cele cinci state a fost luată cu ocazia unei reuniunii a miniștrilor agriculturii din Comunitatea Economică Europeană (CEE), care a fost organizată în marja expoziţiei internaţionale „Săptămâna Verde 2023” (Grune Woche) de la Berlin, informează agenția MTI, citată de Agerpres.
Cu toate că porturile ucrainene au fost doar parțial deschise în ultimele luni, în tările vecine, printre care și România și Ungaria, importurile de cerealea și de oleaginoase cu această proveniență au înregistrat creșteri semnificative. Așadar, traiderii internațional au preferat să treacă la produse ucrainene, chiar și în țările în care tradiționale erau produse din țări precum Ungaria, Polonia, Cehia, Bulgaria sau România, fapt care a dus la o scădere semnificativă a cereri pentru aceste țări.
Conform unui comunicat de presă al Ministerului Agriculturii din Ungaria, producătorii maghiari au fost nevoiți să scadă prețurile, cu toate că nivelul costurilor de import a rămas la fel de mare, ba chiar a crescut. Potrivit ministrului ungar al agriculturii, Istvan Nagy, prezenţa pe termen lung a cerealelor şi oleaginoaselor din Ucraina va crea „probleme serioase” în ţările europene care cultivă aceleaşi produse.
În aceste condiții, Istvan Nagy a cerut, alături de ceilalți miniștri din România, Bulgaria, Cehia și Polonia, o analiză a situaţiei de pe piaţă şi măsuri corespunzătoare din partea UE. Aceste măsuri ar trebui să vizeze protejarea fermierilor locali şi echilibrarea pieţei comunitare, respectând în acelaşi timp măsurile UE destinate să faciliteze exporturile de cereale din Ucraina, se mai arată în comunicatul citat.
Alte articole: Una vorbim și alta facem! Doar 8% dintre firmele occidentale au părăsit piața din Rusia de la începutul războiului