Cercetătorii germani au studiat posibilitatea transformării lăcustelor în principalii dăunători ai culturilor agricole, informează Agrointel.ro.
Cercetătorii de la Institutul Julius Kühn și de la Institutul pentru Afaceri Naționale și Internaționale de Sănătate a Plantelor au investigat acum posibilitatea ca lăcustele să devină native și în Europa Centrală în viitor.
În sudul Europei, cum ar fi zonele joase din Ungaria, lăcustele de câmp se găsesc în mod repetat ca dăunători în agricultură.
Cercetătorii germani au analizat șase scenarii diferite și 20 de locații din Germania, care ar putea reprezenta habitate potrivite pentru trei specii: lăcusta italiană, lăcusta marocană și lăcusta migratoare europeană. Conform studiilor, lăcusta italiană are potențialul de a deveni specia cea mai invazivă.
Pentru celelalte două specii, oamenii de știință se așteaptă la cel mult populații mici pe 23% din terenul arabil, 9% din pajiști și 15% din suprafața viței-de-vie.
În continuarea studiului, cercetătorii au încercat să stabilească gradul de risc ca lăcustele să devină principalul dăunător al culturilor din Germania. Aceste insecte se pot reproduce în multe locuri, întrucât pășunile din Germania au fost utilizate intens până în prezent.
Specialiștii consideră că acest risc ar putea fi redus dacă în viitor vor exista mai multe zone dezafectate din cauza măsurilor verzi de protecție a mediului.
Rezultatele studiului sunt, totuși, optimiste. Oamenii de știință estimează că probabilitatea ca lăcustele să devină un risc major în Germania este momentan scăzută. Însă specialiștii germani au declarat că doresc să continue cercetarea lăcustelor și să investigheze posibile rute de migrație sau formarea de roiuri în alte țări, de unde ar putea migra.
Citește și: Primele sume de bani din campania de plăți 2022 au plecat spre fermieri. Anunțul ministrului Petre Daea
Avertismentul specialiștilor este demn de luat în seamă, mai ales că nici România nu a fost scutită în acest an de prezența acestei specii invazive, care a produs pagube însemnate.
La începutul lunii iulie a acestui an, zeci de hectare de culturi au fost distruse de lăcuste în comunele Greci şi Măcin din județul Tulcea. Pentru a face față acelei invazii, autoritățile au fost nevoite să recurgă la stropirea câmpului cu substanțe din elicopter.
Nici Italia nu a scăpat de invazia lăcustelor. Tot în luna iulie, regiunea Sardinia s-a confruntat cu cea mai mare invazie de lăcuste din ultimii 30 de ani. Specialiștii au estimat că aproximativ 60.000 de hectare au fost afectate