Problemele pe care România le-a avut în ceea ce privește aderarea la Schengen din cauza Austriei au fost împărtășite și de către Bulgaria. Acum, la sud de Dunăre există o controversă care vizează o serie de inspecții ale fiscului bulgar la companiile cu capital austriac, transmite Economedia.
Assen Vassilev, ministrul de finanțe de la Sofia, a negat public orice legătură între acțiunile fiscului bulgar care vizează companiile austriece din Bulgaria și recenta respingere de către Austria a aderării complete a Bulgariei la Schengen.
Oficialul susține că vizitele făcute de fiscul bulgar la sediile și punctele de lucru ale OMV și Billa pur și simplu fac parte din evaluările periodice ale riscurilor fiscale impuse de regulamentul privind declarația de bunuri.
O altă publicație locală confirmă aceste informații și scrie că Agenția Națională de Venituri, fiscul bulgar, a lansat controale masive la hipermarketurile BILLA și la lanțul de benzinării OMV. Presa de la Sofia notează și că fiscul bulgar în magazinele lanțului austriac de magazine Billa din întreaga țară, precum și în benzinăriile OMV, care au, de asemenea, capital austriac.
Informațiile de la această oră indică faptul că opt magazine Billa au fost controlate de fiscul bulgar în Sofia, unul în Plovdiv și alte trei în Burgas. De asemenea, au fost demarate controale și în Veliko Târnovo, unde inspectorii au mers în două supermarketuri ale lanțului austriac.
În ceea ce privește lanțul de benzinării OMV au fost verificate unități din Pleven, Sofia, Varna, Plovdiv și Burgas.
Te-ar putea interesa și: Aeroporturile Otopeni și Băneasa sunt 100% pregătite pentru spațiul Schengen. CNAB anunță că pregătirile s-au încheiat încă din 2022
Ministrul de finanțe Assen Vassilev a negat ulterior speculațiile potrivit cărora statul ar exercita presiuni la adresa Austriei. Potrivit acestuia, inspecțiile fiscului bulgar Billa și OMV nu sunt o formă de răzbunare la adresa corporațiilor austriece. În cuvintele sale, acestea au fost „în linia măsurilor de precauție pentru buget”.
„Nu există nicio presiune, probabil că în acest moment sunt verificate 500-600-700 de companii din țară. Ați găsit două austriece și ați decis să vedeți în asta mai mult decât există. Știți că mai ales în toate lanțurile alimentare odată cu intrarea măsurilor colaterale, care sunt de încasat de la 1 ianuarie, pe piața bulgară, nu numai pe circulația internațională a mărfurilor, există o prezență crescută în absolut toate magazinele alimentare, precum și în alte unități în care sunt mărfuri cu risc fiscal ridicat, precum și la producătorii de astfel de mărfuri”, a precizat ministrul.
Întrebat ce părere are despre apelul lansat în aceste zile de organizațiile patronale, care îndeamnă la boicotarea a companiilor austriece pentru a forța intrarea completă în Schengen oficialul a adăugat că acestea sunt libere să facă orice apel pe care îl doresc către cetățeni.