- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Fiscul se închide și mii de angajați rămân fără locuri de muncă. Peste 3.000 de oameni afectați!

24 Oct, 16:59 • Bugiu ⁠Ana Maria
Fiscul din Argentina se închide, iar 3.100 de angajați vor fi concediați. Guvernul va înlocui instituția cu o agenție mai simplă, ARCA, pentru a reduce costurile și birocrația.
Fiscul se închide și mii de angajați rămân fără locuri de muncă. Peste 3.000 de oameni afectați!

Guvernul argentinian a anunțat o măsură drastică, închiderea Agenției Naționale de Administrare Fiscală (AFIP), ceea ce va duce la concedierea a 3.100 de angajați, adică 34% din personalul total. Aceștia au fost angajați între 2019 și 2023, în timpul mandatului fostului președinte Alberto Fernandez, potrivit bugetul.ro.

Te-ar mai putea interesa și: Mâncarea și cafeaua de la automate vor fi mai scumpe. Ce schimbări aduce Codul Fiscal în 2025

foto: Fisc

Fiscul se închide și mii de angajați rămân fără locuri de muncă. Peste 3.000 de oameni afectați!

În locul AFIP, va fi creată o nouă agenție, denumită Agencia de Recaudación y Control Aduanero (ARCA), care va gestiona colectarea taxelor și monitorizarea vamală cu o structură mult mai redusă. Se estimează că ARCA va avea două treimi din personalul fostei agenții, economisind guvernului argentinian 6,4 miliarde de pesos anual (echivalentul a peste 6 milioane de euro). Noua agenție va fi condusă de Florencia Misrahi, alături de alți doi oficiali, Andres Gerardo Vazquez și Jose Andras Velis.

„Noua agenție ARCA va funcționa cu o structură mai simplă, mai eficientă, mai puțin costisitoare și mai puțin birocratică. Această măsură va reduce numărul angajaților din autoritățile superioare cu 45 la sută și cu 31% pe cel din nivelurile inferioare, ceea ce reprezintă o eliminare a 34 la sută din structura actuală, generând economii anuale de 6,4 miliarde de pesos.

Închiderea AFIP este esențială pentru a demonta birocrația inutilă care a împiedicat libertatea economică și comercială a argentinienilor”, se arată în comunicatul Guvernului.

Guvernul a susținut că măsura va reduce birocrația și va elibera economia argentiniană de reglementările inutile care împiedicau comerțul și libertatea economică. Într-un comunicat oficial, purtătorul de cuvânt al Președinției, Manuel Adorni, a afirmat că desființarea AFIP va permite argentinienilor să-și păstreze proprietățile fără interferența birocratică.

„Guvernul anunță cu bucurie că de astăzi AFIP va înceta să mai existe. Ceea ce aparține fiecărui argentinian este al lor și al nimănui altcuiva, niciunui birocrat nu ar trebui să i se delege puterea de a spune unui argentinian ce să facă cu proprietatea sa”, a declarat purtătorul de cuvânt al Președinției Manuel Adorni.

Această decizie a declanșat însă nemulțumiri în rândul angajaților afectați. Sindicatul care reprezintă lucrătorii din Fisc a anunțat că se pregătește pentru greve și proteste. Pablo Flores, liderul sindicatului, a declarat că concedierile masive sunt o preocupare majoră, iar sindicatul va mobiliza angajații pentru a apăra locurile de muncă ale celor afectați.

„Urmează să ne mobilizăm și vom lua mai multe măsuri de îndată ce vom cunoaște detaliile. Cel mai îngrijorător lucru sunt cele 3.100 de locuri de muncă ale colegilor noștri”, a declarat şeful sindicatului, Pablo Flores.

Te-ar mai putea interesa și: Codul fiscal se modifică de la 1 ianuarie 2025! Ce firme vor plăti impozit mărit?