Florența este una dintre cele mai populare destinații turistice din Italia, iar aceasta a interzis, în mod oficial, închirierile pe termen pe platforme precum AirBnb în centrul său istoric. Autoritățile locale au luat această măsură pentru că urmăresc să protejeze patrimoniul Florenței și localnicii, conform celor relatate de Reuters.
Normele au fost aprobate în decursul zilei de luni și acordă trei ani de scutiri la plata taxelor proprietarilor care în prezent închiriază pe termen scurt, dacă aceștia trec la contracte de închiriere obișnuite. Primarul Florenţei, Dario Nardella, a declarat că oraşul a decis să acţioneze la nivel local deoarece planurile Guvernului de a reglementa acest sector au fost dezamăgitoare.
„În 2016 aveam puţin sub 6.000 de apartamente listate pe Airbnb, astăzi avem aproape 14.378″, a spus el, menţionând că în acest timp „costul mediu al chiriilor lunare obişnuite a crescut cu 42%. Numai anul acesta, preţurile au crescut cu 15,1%.”, a comunicat primarul orașului Florența, potrivit Digi24.
Citește mai multe despre: Proprietarii din România s-au îmbogățit prin Airbnb şi Booking. Doar în primele trei luni din acest an s-a înregistrat o creştere de 60%
Precum în celelalte țări europene, Florența prezintă o situație în care este o combinație de salarii mici, penurie de proprietăţi, închirieri pentru vacanţe pe termen scurt şi inflaţie ridicată care au alimentat o criză a locuinţelor în Italia. Astfel, persoanele cu venituri mici şi studenţii sunt deosebit de afectaţi. Probleme similare există şi în alte țări, New York-ul înăsprind de asemenea reglementările pentru închirierile pe termen scurt.
Marco Stella, care este coordonatorul regional al partidului Forza Italia si care face parte din coaliţia de dreapta aflată la guvernare, a declarat că va face apel la tribunalul administrativ împotriva măsurii luate de Florenţa. Lorenzo Fagnoni, preşedintele Property Managers Italia, o asociaţie a oamenilor de afaceri din domeniul închirierilor turistice, a declarat că măsurile instituite sunt „o inițiativă complet greşită care contravine liberalismului pieţei”.
Asupra acestui subiect, Airbnb nu a făcut nicio declarație, iar Guvernul lucrează la un proiect de lege care urmează să impună un sejur minim de două nopți în proprietățile din centrele istorice ale orașelor și din municipiile care au o densitate crescută de turiști. Fiecare proprietate rezidenţială închiriată turiştilor ar avea nevoie de un cod naţional de identificare pentru a ajuta la urmărirea şi reglementarea închirierilor. Cei care nu se conformează riscă amenzi de până la 5.000 de euro.
Citește mai multe despre: Primul oraş care vrea să interzică închirierile de tip Booking şi Airbnb. „Tulbură piaţa imobiliară”