FMI a dat curs pe parcursul zilei de 12 aprilie unei noi ipoteze: o posibilă recesiune financiară în SUA nu poate fi exclusă. Așa cum arată informațiile relatate de ziare.com, au apărut primele predicții cu privire la creșterea financiară a țării.
FMI a avertizat pe data de 12 aprilie că o posibilă recesiune economică în SUA rămâne cu certitudine „în sfera posibilităților”. Această ipoteză apare în ciuda faptului că datele indică o creștere. Prim-adjunctul directorului general al Fondului declară că FMI a remarcat puterea din piața muncii din SUA, dar și cheltuielile de consum, ceea ce l-a determinat să prezinte predicții de creștere financiară.
Gita Gopinath a afirmat că o simplă analiză a datelor recente arată câteva semne de temperare. Mai mult decât atât, prim-adjunctul precizează că toate aceste aspecte le oferă posibilitatea reprezentanților de a evita o recesiune.
„Dacă te uiţi la datele foarte recente, vezi câteva semne de temperare. Asta ne oferă posibilitatea să evităm o recesiune”, a spus Gopinath.
Raportul privind Perspectiva economiei mondiale a fost publicat de FMI pe parcursul zilei de ieri. Datele respective arată că economia va avansa cu 1.6% în acest an, astfel, prognoza este în creștere față de cea din 2022 (1%). Cu toate acestea, Gopinath a remarcat că situația financiară rămâne într-o zonă precară. Concret, prim-adjunctul a precizat că riscurile unei aterizări forțate sunt încă existente.
„Dacă ne uităm la cifrele noastre de creştere, ne uităm la cifre de creştere foarte scăzute pentru SUA şi, prin urmare, riscurile unei aterizări forţate rămân”, a spus ea.
Gopinath a spus că nu poate fi exclusă posibilitatea de creștere a ratei dobânzii ale Rezervei Federale. Acest lucru s-ar întâmpla dacă situația economică din SUA ar trece de la dezvoltare la o creștere scăzută sau negativă. În privința recesiunii, prim-adjunctul declară că „este în sfera posibilităților”. Cu toate acestea, Gopinath afirmă că băncile centrale au reușit până la ora actuală să găsească un echilibru bun.
„Acesta este un moment foarte dificil pentru bancherii centrali. Cred că, de acum, Fed a avut dreptate să ţină ochii pe inflaţie şi, bineînţeles, să se ajusteze în funcţie de modul în care vin datele”, spune ea.
Te-ar putea interesa și: FMI critică guvernele. „Suntem foarte departe de orice fel de indicator care să indice o recesiune globală”. Instituția cere ajutorarea celor vulnerabili